Dvostruki aršini uzurpatora vlasti

Stara skupštinska većina u Glavnom gradu namjerava da 30. decembra izglasa odluku kojom će zarade službenicima i namještenicima biti povećane do 30 odsto. Predstavnici nove većine namjeru DPS-SD bivše vlasti vide kao marketinški potez i najavljuju da će preispitati sve što se izglasa na toj sjednici Skupštine

35195 pregleda 29 komentar(a)
Vlast pala na izborima, ali i dalje vlada: Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, Foto: Boris Pejović
Vlast pala na izborima, ali i dalje vlada: Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, Foto: Boris Pejović

Iako kritikuju Vladu u tehničkom mandatu zbog “nelegitimnih” odluka, stara većina u Glavnom gradu sprema se da učini isto, tako što će na sjednici 30. decembra izglasati odluku kojom će zarade službenicima i namještenicima biti povećane i do 30 odsto.

Predstavnici nove većine u Podgorici takvu odluku odlazećeg gradonačelnika Ivana Vukovića (DPS) smatraju marketinškim potezom, najavljujući da će nova vlast preispitati sve što se izglasa 30. decembra.

”To je prilično očajnički potez u pokušaju da zaustave veliko nezadovoljstvo i haos koji su proizveli. Kratkoročan, politički jeftin pokušaj, da i dalje drže pri sebi određeni broj ljudi, ali svima je jasno da se radi o politikantskim motivima”, ocijenila je nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima Jelena Borovinić Bojović.

Funkcioner Demokrata i sekretar Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović poručio je da će pod lupom nove vlasti biti i preispitivanje odluka koje budu donesene 30. decembra.

”Duboko smo uvjereni da to nije sastav koji može da donosi odluke, bilo koje, a posebno ove da usvaja budžet i povećava plate”, kazao je Vujović.

Izmjenama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika predviđeno je da se zaposlenom na određenom radnom mjestu na kojem se poslovi obavljaju u zvanjima u okviru kategorije ekspertski kadar, kao i samostalnom i višem referentu u okviru kategorije izvršni kadar, utvrđuje dodatak na osnovnu zaradu u procentu do 30 odsto. U istom iznosu će biti povećana plata i zaposlenima koji imaju zvanja namještenik I, viši namještenik II i namještenik. Do 30 odsto su predviđena povećanja plata za Službu zaštite i spasavanja - komandira Spasilačko-vatrogasne jedinice, komandira odjeljenja u Spasilačko-vatrogasnoj jedinici, vođu grupe-spasioca, spasioca-vatrogasca i mlađeg spasioca-vatrogasca. Isto povećanje je predviđeno za komunalne policajce u okviru ekspertskog kadra i za ovlašćenog službenika za vođenje drugostepenog postupka u Službi glavnog administratora.

Do 15 odsto će biti dodatak na platu zaposlenom na određenom radnom mjestu na kojem se poslovi obavljaju u okviru kategorije ekspertsko-rukovodni kadar u zvanjima nivoa 3, a do 10 odsto ekspertsko-rukovodnom kadru nivoa 1 i 2. Tu spadaju zvanja načelnik, rukovodilac, glavni inspektor, šef, koordinator ili drugo odgovarajuće zvanje.

Odlazeća gradska uprava izmjenu Odluke obrazlaže time da povećanja smatraju opravdanim zbog obima i prirode poslova koje obavljaju službenici Glavnog grada iz navedenih kategorija, te činjenice da postoje obezbijeđena sredstva u budžetu za 2023. godinu.

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović kazala je za “Vijesti” da je na sceni otvorena uzurpacija vlasti, ne samo od onih koji su poraženi na izborima u Glavnom gradu, već i od manjinske vlade.

”Ministarstvo finansija u tehničkom mandatu, kojim rukovodi kadar partije koja na podgoričkim izborima nije uspjela da pređe čak ni cenzus, požurilo je da da saglasnost za uvećanje zarada, iako im je dobro poznato da gubitničke partije u Podgorici odbijaju da predaju vlast pobjednicima. Nelegitimni ministar finansija se tako solidarisao sa nelegitimnim gradonačelnikom Podgorice, direktno mu omogućavajući da se na nezakonitoj sjednici 30. decembra odlučuje i o ovom pitanju”, kazala je Mrdović.

Na sceni otvorena uzurpacija vlasti: Ines Mrdović
Na sceni otvorena uzurpacija vlasti: Ines Mrdovićfoto: Boris Pejović

Ona je istakla da je frapantno šta sve gubitničke partije u Podgorici preduzimaju da i dalje ostanu tu gdje jesu, te da se čini da bi aktuelni i nelegitimni gradonačelnik Podgorice bio “kadar” i da naredne četiri godine ostane na toj poziciji, suprotno izbornoj volji građana i besprizorno gazeći po njoj:

”Podsjetiću da je nedavno saopštavao da manjinska vlada u tehničkom mandatu nema pravo da uvede prinudnu upravu u Glavnom gradu, ali istovremeno se on sam ne libi da njegova partija sa saveznicima, a iako nemaju političkog legitimiteta, jer su poraženi na izborima, odlučuje o budžetu, o uvećanju zarada, dok je kao treća tačka postavljena ‘izbor i imenovanja’, ali njen sadržaj još nije objelodanjen”.

Politički obraz i demokratski uzusi su očito postali debeli đon, pa se obični građanin prosto pita da li mi to živimo u kakvoj afričkoj državi, a ne u zemlji koja pretenduje da bude članica EU. Ipak, političari treba da znaju da se ne može baš toliko udarati po i posljednjem zrnu razuma u građana, već da se to najčešće vrati kao još žešći bumerang, jer je svako vrijeme majstorsko rešeto, ocijenila je Ines Mrdović (ASP)

Vuković je početkom septembra izjavio da nije moguće da Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu nametne prinudnu upravu gradu.

”Imajući u vidu i to ko vodi Vladu i šta smo sve imali priliku da vidimo prethodnih mjeseci, moramo biti spremni na svaki scenario. Mi bismo se kao gradska uprava adekvatno odnijeli i prema tome”, naglasio je Vuković.

Rezultati izbora u Podgorici održanih 23. oktobra još nijesu proglašeni.

Pobjednici izbora još traže način kako da proglase rezultate izbora i preuzmu vlast. Sa druge strane, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević iz DPS-a poručuje da nema tranzicije vlasti dok Ustavni sud ne riješi žalbe na izborne nepravilnosti.

Ustavni sud nema kvorum za odlučivanje, a ponovni konkurs za izbor četvoro sudija biće raspisan početkom sedmice.

U međuvremenu, predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih (SD) je za 30. decembar sazvao sjednicu prošlog saziva. Na toj sjednici će se kao tačke dnevnog reda naći Predlog odluke o budžetu Glavnog grada za 2023. godinu, izmjene Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika, kao i izbori i imenovanja.

Govoreći o sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 30.decembar, Vladimir Vujović je rekao da to čini družina koja apsolutno nema ni pravo ni mogućnost da sazove sjednicu.

”To je skup određenog broja građana Podgorice, bivših odbornika DPS-a, koje je samoproglašeni predsjednik pozvao da usvajaju najvažniji akt - budžet. To ne može biti ni legalno ni legitimno”, ocijenio je Vujović.

Iz Glavnog grada su, najavljujući sjednicu, saopštili da će biti održana 30. decembra, kako bi se u zakonom propisanom roku usvojila Odluka o budžetu Glavnog grada za narednu godinu, što će, imajući u vidu aktuelnu situaciju, “garantovati nesmetano funkcionisanje u periodu tranzicije vlasti”.

Pred starim sazivom Skupštine će 30. decembra biti tri tačke dnevnog reda
Pred starim sazivom Skupštine će 30. decembra biti tri tačke dnevnog redafoto: BORIS PEJOVIC

Istakli su da je Vuković u propisanom roku dostavio Skupštini Predlog odluke o budžetu Glavnog grada Podgorice za narednu godinu, te da je dostavljeno i mišljenje Ministarstva finansija.

Iz Glavnog grada su rekli da je usvajanje budžeta od izuzetne važnosti za održavanje normalnog funkcionisanja cjelokupnog sistema, od čega direktno zavisi kvalitet života svih građana Podgorice.

Istakli su da je, s obzirom da 12. decembra nisu izabrane sudije Ustavnog suda, te nije došlo ni do konstituisanja nove uprave u Podgorici, “dužnost aktuelne uprave da ukaže Skupštini Glavnog grada na potrebu usvajanja budžeta Glavnog grada za narednu godinu”.

”Podsjećamo, mandat aktuelnog saziva Skupštine traje do izbora novog”, naveli su u saopštenju.

Borovinić Bojović je istakla da je nova većina pokazala jedinstvo u Podgorici i strpljenje jer ne žele da dodatno produbljuju krizu u državi:

”I sigurna sam da ćemo na nivou zajedničkog dogovora u duhu demokratije i Ustava, doći do izlaza iz situacije. Građani i građanke Podgorice su rekli svoje koristeći Ustavom zagarantovano pravo i dobiće novu vlast. A ponašanje Vukovića i DPS ostaće samo jedno svjedočanstvo o patološkoj vezanosti političara za fotelje, kojima je fotelja iznad naroda, države i Ustava. Oni su prošlost i ovim odugovlačenjem samo su to potvrdili”.

Kako bi se riješila kriza koja je nastala zbog nemogućnosti proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora, Vlada je najavila da će biti urađen upravni nadzor na osnovu koga će biti odlučeno o eventualnom uvođenju prinudne uprave u Glavnom gradu.

S istim ciljem su potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak i poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Građanskog pokreta URA Miloš Konatar predali u skupštinsku proceduru amandmane na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Amandmani, međutim, na skupštinskom odboru za politički sistem nisu dobili podršku poslanika Demokratskog fronta, ali su poslanici tog saveza najavili da će za njih ipak glasati na plenumu.

Iz podgoričkog odbora DPS-a su saopštili da je pokušaj usvajanja neustavnih i nedemokratskih Izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi uveli vanredno stanje u Podgorici, samo još jedan u nizu dokaza da oni koji će vladati u Glavnom gradu nijesu vrijedni vođenja ni najmanje mjesne zajednice.

”Odgovorni prema potrebama Podgorice, uradićemo sve kako u tehničkom mandatu građani ne bi bili uskraćeni za servise i redovno funkcionisanje službi i organa Glavnog grada. A naši oponenti će, valjda, odustati od neustavnih rješenja i antievropskih zakona i stvoriti uslove da dijalogom dođe do profunkcionisanja US, a samim tim i tranzicije vlasti u Podgorici, kako bi realizovali svoje programske ideje u Podgorici, ako ih se uopšte sjećaju”, saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: