BS: Dodatna sredstva za rekonstrukciju putnih pravaca i poboljšanje infrastrukture u BP, Petnjici, Plavu

Poslanici Bošnjačke stranke traže idvajanje od 200.000 eura za izgradnja fiskulturne sale za Osnovnu školu "Mrkojevići“ u Pečuricama, jer učenici nastavu fizičkog izvode na otvorenom prostoru

13020 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Poslanici Bošnjačke stranke, amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2023. tražiće izdvajanje dodatnih sredstava za rekonstrukciju putnih pravaca i poboljšanje infrastrukture u Bijelom Polju, Petnjici, Plavu i Baru.

Poslanik Bošnjačke stranke, Amer Smailović, je amandmanom zatražio izdvajanje iz budžeta u iznosu od 10 miliona eura za rekonstrukciju saobraćajnice Bioča-Petnjica.

On je, kako se navodi u saopštenju Bošnjačke stranke, u obrazloženju kazao da je riječ o putnom pravcu koji je bitan za razvoj sjevernog regiona CG, a ujedno i projekat koji se odnosi na razvoj regionalne putne infrastrukture.

“Naime, građani Petnjice kao jedne od najmlađih opština, a nažalost i jedne od najsiromašnijih opština zaslužuju da Vlada ubrzano krene u unapređenje uslova života građana ove opštine. Ovim amandmanom se pokazuje briga države za građane ovog kraja koji čekaju na izgradnju ovog putnog pravca koji je ključan za dalji razvoj ove opštine. Izgradnja ovog putnog pravca imala bi višestruke efekte – ovo bi bila faza koja bi povezala Petnjicu sa ostalim opštinama, ali bi isto tako ostale opštine kao i Petnjicu povezala sa Srbijom i omogućila uslove da se što prije izgradi magistralni put Petnjica-Tutin”, kazao je Smailović.

Smailović je amandmanom zatražio i dodatna sredstva za izgradnju puta Srđevac-Lozna.

Predviđena sredstva za ovaj putni pravac su 100 hiljada eura, a amandmanom Smailovića sredstva bi se, kako navodi, povećala na milion eura.

“Rekonstrukcija putnog pravca Srđevac – Sušica je od izuzetne važnosti za veliki broj sela koja gravitiraju na području Bihora u opštini Bijelo Polje. Ukupna dužina puta je 8,6 km, a ugovoreni su radovi za I fazu u iznosu od 2,461,983 eura. U međuvremenu je izvršena eksproprijacija zemljišta za I fazu (Srđevac – Lozna). Ovaj put je dio strateškog plana opštine Bijelo Polje. Predviđenim Kapitalnim budžetom za ovaj projekat nisu izdvojena sredstva koja bi omogućila realizacija ovog projekta. Stanovništvu ovog područja je neophodno obezbijediti bolje uslove za život. Na području Bihora se nalazi veliki broj sela koja su idealna za bavljenje stočarstvom, međutim loša putna infrastruktura koči razvoj ovoga kraja i jedan je od uzroka iseljavanja stanivništva iz ovog kraja. Jedan od glavnih loklanih puteva koji povezuje većinu bihorskih sela je u lošem stanju i zahtijeva rekonstrukciju”, navodi se u obrazloženju Smailovića.

Dodaje se da su poslanici Bošnjačke stranke amandmanom zatražili dodatna sredstva za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Plav.

“Rekonstrukcija putnih pravaca Glavice – Beškovića mahala – Rudo polje, Korita – Komarača, Kasarna – Skić, Džamija Šabovića – Bogajice, Završ – Jasenica i Novšice – Velika bi obuhvatala sanaciju najkritičnijih tačaka i presvlačenje asfaltom. Sanacijom navedenih putnih pravaca omogućilo bi se lokalnom stanovništvu kvalitetnije i bezbjednije kretanje”, navodi se u obrazloženju.

Takođe, amandmanom poslanika BS zatraženo je, kako je saopšteno, izdvajanje od 200.000 eura za izgradnja fiskulturne sale za Osnovnu školu "Mrkojevići“ u Pečuricama, opština Bar.

Navode da je projekat od velikog značaja za djecu u Mrkojevićima, ali i za cijelu lokalnu zajednicu.

Osnovna škola u Mrkojevićima je, kako kažu, jedina na području barske opštine koja nema salu za fizičko vaspitanje.

Više stotina učenika nastavu fizičkog izvodi na otvorenom prostoru, pa bi realizacijom tog projekta konačno dobili mogućnost za adekvatno izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

"Takođe, u ovoj mjesnoj zajednici djeluju i sportski klubovi, koji će izgradnjom školske hale dobiti adekvatne uslove za svoje aktivnosti. Opredijeljena sredstva bila bi učešće Vlade Crne Gore u ovom projektu, čime bi se konačno krenulo u realizaciju, po modelu sufinansiranja, kako je i predviđeno Memorandumom koji je resorno Ministarstvo prosvjete potpisalo još 2019. godine, sa Opštinom Bar i Udruženjem iseljenika “Rumija” iz Čikaga”, navodi se u amandmanu poslanika BS.

Bonus video: