Glavni grad: Zarade povećavamo zakonito

"Ono što činimo od 23. oktobra predstavlja isključivo izraz potrebe da se obezbijedi normalno funkcionisanje sistema Glavnog grada, u interesu gotovo 200.000 stanovnika Podgorice"

24682 pregleda 37 komentar(a)
Odlazeći gradonačelnik Iva n Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC
Odlazeći gradonačelnik Iva n Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC

Iz Glavnog grada su saopštili da su, u skladu sa zakonom, stvorili pretpostavke za povećanje plata zaposlenima, u svjetlu rekordne inflacije koja negativno utiče na životni standard i njihovih zaposlenih.

Reagovanje PG Biroa na tekst “Dvostruki aršini uzurpatora vlasti”, objavljen juče, “Vijesti” objavljuju integralno, iako se iz Glavnog grada nijesu pozvali na Zakon o medijima:

”Povodom teksta ‘Dvostruki aršini uzurpatora vlasti’, objavljenog u ND Vijesti, dana 25. decembra, zahtijevamo izvinjenje, zbog narušenog ličnog i profesionalnog ugleda predstavnika uprave Glavnog grada i same institucije.

Veoma smo neprijatno iznenađeni tekstom objavljenim u ND Vijesti. Isti smatramo višestruko spornim i neprofesionalnim.

Najprije želimo podsjetiti da, kao što to činimo u kontinuitetu, a što je prethodnih dana potvrđeno čak i od predstavnika vladajuće većine na državnom nivou, te važnije od toga, od relevantnih državnih institucija, status quo u Glavnom gradu je posljedica činjenice da Ustavni sud nije u kapacitetu u kojem bi mogao da odlučuje o žalbama na izborni proces. Zbog prethodno navedenog, nije moguće proglasiti konačne rezultate održanih lokalnih izbora.

Ono što činimo od 23. oktobra predstavlja isključivo izraz potrebe da se obezbijedi normalno funkcionisanje sistema Glavnog grada, u interesu gotovo 200.000 stanovnika Podgorice. Uz to, smatramo krajnje problematičnim da se tekst koji zavređuje naslovnu stranu uticajnog dnevnog lista dominantno bazira na mišljenju samoproglašene građanske aktivistkinje, koja u tom kapacitetu, ne birajući način da diskredituje upravu Glavnog grada, sasvim bjelodano i u kontinuitetu promoviše interese Pokreta Evropa sad.

O političkim motivima gđe Mrdović (Ines), između ostalog, svjedoči i njen skandalozni poziv da se, protivno Ustavu i zakonima države Crne Gore, proglase rezultati izbora u Podgorici, a da se eventualne žalbe naših sugrađana proslijede Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Javnosti ostavljamo da sudi o tome da li javni angažman gđe Mrdović može imati veze sa njenim navodnim klijentelističkim odnosom sa liderima Pokreta Evropa sad, uspostavljenim tokom perioda Vlade Zdravka Krivokapića, a o čemu bi mogli posvjedočiti zapošljeni u Kliničkom centru Crne Gore.

Istovremeno, cijenimo izuzetno neprofesionalnim to da autorka teksta ne traži mišljenje gradske uprave u vezi sa ovom važnom temom za interese Glavnog grada, kršeći time Kodeks novinara/novinarki Crne Gore. Ponavljamo, vođeni javnim interesom i potrebom da se obezbijedi redovno funkcionisanje sistema Glavnog grada u Zakonom propisanom roku, nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija, predložili smo Budžet, za koji se nadamo da će biti usvojen 30. 12.

Pored toga, a imajući u vidu da smo ove godine postigli rekordne finansijske rezultate i da Glavni grad nakon svih izmirenih obaveza na računu ima gotovo 25 miliona eura, što premašuje iznos sredstava potrebnih za isplatu plata i javne funkcije za cijelu narednu godinu, te u svjetlu rekordne inflacije koja negativno utiče na životni standard i naših zapošljenih, kako smo to činili i tokom 2021. godine, u skladu sa Zakonom stvorili smo pretpostavke za povećanje plata zapošljenima koji su dali ogroman doprinos rezultatima koje Glavni grad postiže, a na isto prethodno dobili saglasnost Ministarstva finansija. Na kraju, još jednom ukazujemo na pravni osnov odluka uprave Glavnog grada u tehničkom mandatu.

Član 28 Zakona o finansiranju lokalne samouprave propisuje da odluku o budžetu opštine donosi skupština opštine. Član 30 Zakona o finansiranju lokalne samouprave propisuje da se budžet opštine za narednu fiskalnu godinu donosi najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Član 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da mandat odbornika/poslanika prestaje danom potvrđivanja mandata odbornika/poslanika novog saziva parlamenta. Mišljenje Ministarstva javne uprave upućeno Opštini Bar iz juna ove godine potvrđuje prethodno navedeno.

Ovo ne spore čak ni partije koje čine većinu u Skupštini Crne Gore, u suprotnom ne bi predlagali Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim žele propisati prestanak mandata po sili zakona.

Zbog svega pomenutog, a usljed činjenice da je korišćenjem etikete ‘uzurpatora’ nanijeta šteta ugledu predstavnika uprave Glavnog grada, zahtijevamo izvinjenje vaše redakcije”.

Odgovor novinarke biće objavljen sjutra

Povezani članci

25. Decembar 2022.

Dvostruki aršini uzurpatora vlasti

Bonus video: