Vlast u Nikšiću smatra da je budžet finansijski održiv, opozicija kritikuje projekte koji se već dvije godine prenose

Prema riječima Arsenija Lalatovića, potpredsjednika SO, budžet na realan način oslikava postojeće stanje u gradskoj kasi i on je u ovim okolnostima održiv, ostvariv i realan

9315 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Sjednica SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Budžet Opštine Nikšić za narednu godinu, prema predlogu o kome će odbornici odlučivati sjutra, jer se započeta sjednica neće završiti danas, biće veći za 1,8 miliona eura u odnosu na rebalans budžeta za 2022. i iznosiće 26,8 miliona.

Prema riječima Zorana Šoškića, sekretara Sekretarijata za razvoj, finansije i preduzetništvo, budžet je projektovan da bude finansijski održiv, a u skladu sa smjernicama Ministarstva finansija.

Kako je Šoškić, kazao projektovano je da sopstvena sredstva budu preko devet miliona, od čega se na porez na nepokretnost odnosi 5,6 miliona, a naknade preko 1,5 miliona, dok su zakonom ustupljeni prihodi projektovani na 8,5 miliona, tako da te dvije stavke iznose preko 66 odsto planiranog budžeta.

Planirano je da se od poreza na dohodak prihoduje preko pet miliona eura, od Egalizacionog fonda 5,5 miliona, a od naknada više od tri miliona. Kada je rashodna strana u pitanju, planirano je da operativni budžet bude 21,7 miliona, a kapitalni pet miliona.

Prema riječima Arsenija Lalatovića, potpredsjednika SO, budžet na realan način oslikava postojeće stanje u gradskoj kasi i on je u ovim okolnostima održiv, ostvariv i realan.

Smatra da bi kapitalni budžet mogao da bude veći jer ima "puno stvari koje treba uraditi, a nijesu urađene u prethodnom periodu", ali, kako je kazao, raduje činjenica da će osim pomenutih pet pet miliona vjerovatno moći da računaju na dodatnih osam miliona koje će amandmanskim djelovanjem poslanici podnijeti u državnom Parlamentu.

Boris Muratović, odbornik Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić", kazao je da nema logike da se povećava operativni dio budžeta i da je za njega fingiranje sve što je planirano, a ne može se ostvariti. Kazao je i da je planirano da se za zarade zaposlenih izdvoji 1,3 miliona više u odnosu na prošlu godinu navodno zbog povećanja zarada u javnom sektoru.

"Naravno da ne mislite partijski zapošljavati, što ste pokazali u dosadašnjem trajanju. Tu je onih vaših čuvenih 3.000 zaposlenih više, a da pri tom nemamo ni jednu fabriku otvorenu, kao i 250 ugovora o djelu, što je praksa nove vlasti. Moram prokomentarisati i led rasvjetu – imamo oko 10,7 hiljada ulične rasvjete koju plaćamo u ratama na 20 godina u iznosu od 9,5 miliona eura. Podjelom ove dvije brojke dobijamo da će jedna ulična svjetiljka građane da košta nešto oko 882 eura", kazao je Muratović.

Istakao je da u budžetu već drugu godinu zaredom prenose iste teme iz kapitalnog budžeta – izgradnju istih vodovoda kojih još nema, rekonstrukcija istih ulica, vatrogasni dom, Filološki fakultet, Muzej, zapadna tribina stadiona, a ni Dom za stare još nije otvoren.

"Što se tiče led rasvjete to je investicija koja se uplaćuje iz ostvarenih ušteda. Ono što smo do sada plaćali za električnu enegiju ostvarii su se određene uštede i iz toga se isplaćuje čitava investiciji. Nijesu nikakvi dodatni troškovi predviđeni", kazao je predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Kazao je da sa ugradnjom led sijalica kreću prvog radnog dana naredne godine, da će konačno pojedini krajevi opštine dobiti uličnu rasvjetu i da će to na kraju biti biće projekat kojim će svi moći da se ponose.

Pozvao je odbornike da utiču na svoje klubove poslanika u državnom Parlamentu da se usvoje amandmani kojim su predviđeni kapitalni projekti u Nikšiću, da se opet državni budžet ne bi "prelamao preko leđa najveće opštine", pošto u nacrtu stoji da će mnogo manje opštine dobiti više od Nikšića.

Slobodanka Roganović, odbornica Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" kazala je da plan uređenja prostora opštine Nikšić za 2023. godinu sadrži niz tema prenesenih iz ove godine, ali i da nedostaju neki projekti koje je vlast Nikšića obećavala da će realizovati.

Neki od njih su radovi na Bedemu, rekonstrukcija Bulevara 13. jul. balon sala, fabrika za reciklažu guma.

Potpredsjednik Opštine Zoran Tomić kazao je da je raspisan i završen tender za nastavak rekosntrukcije Bulevara 13. jul, da je SNP na državni budžet podnijela amandman kako bi se za taj projekat obezbijedilo dovoljno sredstava, dok je sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović kazao da će mnogi projekti biti realizovati do kraja ove godine, jer su radovi u toku.

"Za balon salu pod Trebjesom dali smo predlog nadležnom ministarstvu da to bude privremeni objekat, ali je odbijeno jer to ne predviđa Prostorni plan. U ovoj godini kroz program uređenja fasada stambenih zgrada završili smo deset ,a osam će biti završeno u narednoj godini, s tim što Opština i u 2023. godini nastavlja taj program. Fabrika za reciklažu guma nije samo naše obećanje, taj projekat je itekako aktuelan", kazao je Manojlović.

Na dnevnom redu 11. sjednice Skupštine opštine (SO) je 27 tačaka.

Bonus video: