Savjet obavezao Ministarstvo javne uprave da nacrt Zakona o Vladi dostavi EK

Cilj sjednice je bio da sprovedu inkluzivno konsultovanje i finalizuju rad na dokumentima, koji su okosnica daljih reformi, navodi se u saopštenju MJU

5397 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: MJU
Sa sjednice, Foto: MJU

Savjet za reformu javne uprave je na današnjoj trećoj sjednici, usvojio zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo javne uprave da nacrt Zakona o Vladi dostavi Evropskoj komisiji radi davanja mišljenja.

To je saopšteno iz Ministarstva javne uprave nakon sjednice na kojoj su razmatrani nacrti Zakona o Vladi i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

I MJU navode da je cilj da sprovedu inkluzivno konsultovanje i finalizuju rad na dokumentima, koji su okosnica daljih reformi.

Naglašavaju da Nacrt zakona o Vladi uređuje njen sastav, mandat, organizaciju, način rada, odlučivanje, odnos sa drugim državnim organima i druga pitanja od značaja za njen rad.

Iz MJU podsjećaju da je predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, nakon formiranja 43. Vlade vraćen iz skupštinske procedure, nakon čega je ponovljen ciklus konsultacija sa nadležnim organima.

Kako kažu, s obzirom da je Evropska komisija ranije dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona, i da je inoviran u odnosu na dostavljena mišljenja nadležnih organa, "odlučeno je da Predlog zakona bude dostavljen Misiji Crne Gore u Briselu na upoznavanje".

"Na sjednici su predstavljeni rezultati rada izradi Mape puta za upravljanje kvalitetom u javnoj upravi što je jedan od preduslova za bolje pristupanje EU fondovima", navodi se u saopštenju MJU.

Kako kažu, "prije svega zbog unaprjeđenja orijentacije prema građanima i korisnicima javne uprave i uklanjanju administrativnih barijera u pružanju usluga".

Dodaju da je razmatrano i Kadrovsko planiranje i planiranje stručnog osposobljavanja i usavršavanja kroz kadrovski informacioni sistem.

"Izrada Kadrovskog plana kroz Centralnu kadrovsku evidenciju će omogućiti kvalitetnije praćenje realizacije Kadrovskog plana", dodaju iz MJU.

To će omogućiti izvještavanje u svakom trenutku, o pokrenutim postupcima zapošljavanja, realizovanom zapošljavanju po zvanjima, nivoima, kategorijama i trajanju radnog odnosa, kao i onima koji nisu realizovani u tekućoj kalendarskoj godini, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: