Ustavni sud će utvrđivati je li Đukanović povrijedio Ustav

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu

20564 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Skupština je danas usvojila Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

Za je glasao 41 poslanik većine, nije bilo uzdržanih, niti glasova protiv. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici DPS-a i ostatka opozicije.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će Predlog uputiti Ustavnom sudu, koji će se o inicijativi izjasniti čim bude u punom sastavu.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Usvojene su i izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima, prema kojima će se Njegošev dan slaviti dva dana. Usvojeni su i zaključci Odbora za politički sistem u vezi sa izvještajem sa kontrolnog saslušanja na temu: "Nehumano i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020. godine".

Bonus video: