Lekić: Pljevlja nisu dovoljno obuhvaćena Predlogom budžeta za narednu godinu

"Naša opština će, ukoliko se nešto konkretno i urgentno ne promijeni, i sljedeće godine ostati crna ekološka rupa – nepodnošljivo zagađenog vazduha i zapuštenog sistema vodosnabdijevanja", saopštio je Lekić

2537 pregleda 4 komentar(a)
Lekić, Foto: Opština Pljevlja
Lekić, Foto: Opština Pljevlja

U Predlogu budžeta za narednu godinu Vlada Crne Gore ove godine, kao i svih prethodnih, u dovoljnoj mjeri nije obuhvatila projekte od sudbonosnog značaja za opstanak i razvoj Pljevalja.

To tvrdi predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije (Nova) u Pljevljima Milan Lekić.

"Naša opština će, ukoliko se nešto konkretno i urgentno ne promijeni, i sljedeće godine ostati crna ekološka rupa – nepodnošljivo zagađenog vazduha i zapuštenog sistema vodosnabdijevanja, saobraćajni i frastrukturni projekti će ostati nedovršeni, a o novim proizvodnim radnim mjestima i ozbiljnim investicionim ciklusima iz pozicije državne vlasti i da ne govorimo", naveo je Lekić u saopštenju uz podsjećanje da je Budžet Crne Gore ove godine projektovan na iznos od oko 2,85 milijardi eura. .

Podsjeća da godinama unazad Pljevlja imaju roblem sa urednim snabdijevanjem pitkom vodom i da još uvijek nije izgrađeno postrojenje za pripremu pitke vode iz akumulacije Otilovići odnosno novo postrojenje Pliješ.

"Neshvatljivo je da, primjera radi, država Crna Gora dopušta da u 21. vijeku u jednom gradu, vodosnabdijevanje grada počiva na oko 25 kilometara cement-azbestnih cijevi koje su, dokazano, kancerogene. Ili da, iz godine u godinu, obaramo rekorde po prisustvu štetnih materija u vazduhu, zbog čega se naša djeca izlažu ogromnoj opasnosti. Da li je potrebno podsjećati na zastrašujući podatak da je u bolnici u Brezoviku skoro polovina pacijenata iz Pljevalja, a druga polovina i cijele Crne Gore", ističe Lekić.

Apelovao je na predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da iskoriste svoje pozicije i da, nakon konsultacija sa relevantnim političkim činioicima u Pljevljima , "pronađu budžetski okvir za čitav niz projekata koji su nasušno potrebni građanima Pljevalja".

"Nova opštinska vlast će pokrenuti veliki broj projekata i suočiće se sa dosta izazova. Ekološka sanacija Pljevalja je prioritet nad prioritetima, i obaveza nad obavezama ove generacije Pljevljaka. Očekujemo od vas da budete naš partner u narednom periodu i da prekinemo sa tom, po ovaj grad, pogubnom praksom koja je vladala bezmalo 30 godina, a u kojoj se od lokalne samouprave očekuje da bude nijemi posmatrač neodgovornog ponašanja zvanične Podgorice, i ništa više. Uostalom, o zapostavljenosti Pljevalja ste u više navrata govorili, ali ne samo vi, nego i skoro svi predstavnici političkih organizacija. Gospodo, Pljevlja su poslednji industrijski centar Crne Gore i jedna od najvažnijih opština u državi, kada je u pitanju privreda. Podsjetiću vas, preko 50 odsto šumskih resursa se nalazi na teritoriji naše opštine, u Pljevljima bilježimo masovno raseljavanje stanovništva i katastrofalnu stopu prirodnog priraštaja, dok je o značaju termoenergetskog kompleksa Rudnik uglja – Termoelektrana za energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore upoznata cjelokupna javnost", naveo je Lekić u saopštenju.

Podsjetio je da je za 11 mjeseci ove godine, Rudnik uglja otkopao i isporučio Elektroprivredi Crne Gore preko 1.3 miliona tona uglja, a Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrijednosti 365.000.000 eura.

"Nažalost, poslanici iz Pljevalja, poput šefa poslaničkog kluba DPS-a Danijela Živkovića, umjesto da se bave konkretnim problemima u našoj opštini, "mute" visoku politiku, dodvoravaju se partijskom šefu nepotrebnim govorancijama na protestima, i zapostavljaju naš grad. Mi to ne možemo, niti smijemo dozvoliti, jer smo odgovorni prema našim sugrađanima", poručio je Lekić.

Bonus video: