Usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Amandmane su podnijeli poslanici Danilo Šaranović, Brana Bošnjak i Miloš Konatar

17174 pregleda 13 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, uključujući amandmane na taj akt koje su podnijeli poslanici parlamentarne većine.

Amandmane su podnijeli poslanici Demokratske Crne Gore, Pokreta za promjene i Građanskog pokreta URA, Danilo Šaranović, Brana Bošnjak i Miloš Konatar.

Amandmanima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

U tom slučaju, kako se navodi, Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnoj skupštini i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika.

Podnosioci amandmana smatraju da bi time mogla biti riješena kriza nastala zbog neproglašenja konačnih rezultata izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada od 23. oktobra.

"To je neophodno kada imamo okolnost da su pobjednici izbora ostvarili 34 mandata, nasuprot bivšoj vlasti koja ima deset mandata manje", kazao je Šaranović ranije na konferenciji za novinare.

Bonus video: