Nema konačnih rezultata izbora bez Ustavnog suda

Odbačena je prijava koju je predsjednik Izborne komisije Veselin Vukčević podnio protiv nekoliko njenih članova zbog podstrekivanja na krivično djelo, ali i ona koja je podnijeta protiv njega zbog odbijanja da omogući proglašenje rezultata

33137 pregleda 45 komentar(a)
Izborna komisija Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Izborna komisija Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave u vezi sa sporenjem oko proglašenja rezultata lokalnih izbora u Podgorici.

Odbačena je prijava koju je predsjednik Izborne komisije Veselin Vukčević podnio protiv nekoliko njenih članova zbog podstrekivanja na krivično djelo, ali i ona koja je podnijeta protiv njega zbog odbijanja da omogući proglašenje rezultata.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić dostavio je objema stranama rješenja o dobacivanju prijava, potvrđeno je "Vijestima".

U odluci da odbaci prijavu protiv Vukčevića SDT je naveo da nema elemenata krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja koja se goni po službenoj dužbnosti.

SDT
foto: Mila Radulović

U rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid navode da je tokom izviđaja utvrđeno da Vukčević nija zakazao sjednicu zbog pravnog stava da proglašenje rezultata izbora nije moguće dok Ustavni sud ne odluči po žalbama na izborni proces.

Prijavu protiv Vukčevića podniio je ranije pokret „Evropa sad“.

Kada je u pitanju kontraprijava, koju je predsjednik Izborne komisije Glavnog grada podnio protv nekoliko njegovih članova, u rješenju o odbacivanju piše da su oni tražili zakazivanje sjednice kako bi se proglasili rezultati. Tužilac konstatuje da su članovi IK stava da su stvoreni uslovi da se proglase izbori, ali da to nije krivično djelo podstrekavanja.

"U pitanju je očigledno sukob dva pravna tumačenja“, navodi specijalni tužilac Vukas Radonjić u odbačaju prijave.

On dalje tumači da je duh Zakona o izboru odbornika i poslanika takav da se izborni rezultati ne mogu objaviti dok Ustavni sud ne odluči po izbornim žalbama.

"Upravo je duh zakona takav da se obaveza iz člana 99 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji se odnose na objavljivanje rezultata izbora, može ispuniti samo ako su prethodno ispunjene obaveze iz člana 98 koji reguliše proglašenje konačnih rezultata, za koje u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi“, tumači tužilac.

SDT
foto: Mila Radulović

U članu 98 piše da “opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike, u roku od 12 časova od isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po prigovoru ili žalbi”.

U stavu 2 člana navodi se da se “konačni rezultati izbora za poslanike objavljuje u "Službenom listu Crne Gore", a za odbornike u "Službenom listu Crne Gore - opštinski propisi", najkasnije u roku od 15 dana od dana održavanja izbora”.

Vukčević
Vukčevićfoto: Luka Zeković

To što zakon nije predvidio rješenje, kako navodi Vukas Radonjić, da je Ustavni sud nefunkcionalan, ne može se koristiti da se kroz izolovano tumačenje odredbi krši Ustav.

Veselin Vukčević je prijave podnio protiv osmoro članova Izborne komisije.

Bonus video: