Veliko spremanje u DPS-u?

Danijel Živković objasnio je da neposredni izbori koji predstoje DPS-u podrazumijevaju reevidenciju partijskog članstva, Nikoleta Đukanović kao razlog njihovog odlaganja vidi i pokušaj udovoljenja dijelu birača zbog kadrova koji su bili povezani sa različitim aferama

50059 pregleda 88 komentar(a)
Najavljivali kongres i prvi neposredan izbor predsjednika ove godine: sa ranijeg kongresa DPS-a, Foto: Savo Prelević
Najavljivali kongres i prvi neposredan izbor predsjednika ove godine: sa ranijeg kongresa DPS-a, Foto: Savo Prelević

Odlaganje neposrednih izbora za čelnike Demokratske partije socijalista (DPS) iz partije Mila Đukanovića i juče su objasnili predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, dok analitičarka Nikoleta Đukanović vjeruje da u pozadini toga može biti i pokušaj vraćanja povjerenja u tu partiju čišćenjem kompromitovanih kadrova.

Loš rezultat DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici jasan su znak da su potrebne duboke reforme u partijskim strukturama, kao jedini način kontrolisanja dugoročnog slabljenja stranke, smatra Đukanović, koja je profesorica na Univerzitetu “Donja Gorica” (UDG).

Ona je za “Vijesti”, komentarišući odluku Glavnog odbora DPS-a o odlaganju unutarpartijskih izbora, rekla da se ona može tumačiti kao potreba za dodatnim vremenom, neophodnim u konsolidaciji partijskih strategija.

”A moguće i za postizanje kompromisa oko članova partije kojih bi se DPS potencijalno želio osloboditi i na taj način zadovoljio sada već bivše, nezadovoljno biračko tijelo zbog kadrova koji su dominantno bili povezani sa različitim aferama, korupcijom, protivzakonitim ponašanjem i sl. Međutim, cijena takvih reformi po samu partijsku homogenost i partijsku disciplinu koja je karakteristična za sve partije u Croj Gori, pa i DPS-u, može biti velika, pa se čini da će se rukovodstvo teško odlučiti na takve korake”, kazala je ona.

GO DPS-a u četvrtak je odlučio da se produži rok za neposredni izbor predsjednika i potpredsjednika partije, odnosno predsjednika opštinskih odbora iz razloga, kako su objasnili, racionalnosti, imajući u vidu “da će na proljeće u Crnoj Gori biti održani redovni predsjednički, a da su sve izvjesniji i vanredni parlamentarni izbori”.

Dosadašnje mjere više su upućivale na manjak volje ili pak na velike izazove: Nikoleta Đukanović
Dosadašnje mjere više su upućivale na manjak volje ili pak na velike izazove: Nikoleta Đukanović foto: Boris Pejovic

Statutom DPS-a propisano je da će se izbori obaviti u roku od 24 mjeseca od donošenja tog akta. To znači da bi šef najjače opozicione stranke trebalo da se bira najkasnije do 24. januara 2023. Lidera DPS-a do sada su birali delegati, a novim Statutom predviđeno je da to čine članovi partije u skladu s tim aktom i “posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor (GO)”.

Predsjednik DPS-a i države Milo Đukanović najavljivao je da će se Kongres i prvi neposredan izbor predsjednika vjerovatno održati ranije ove godine.

Iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ih brine da će odlaganje reformskih procesa negativno uticati na rejting partije.

Đukanović je u četvrtak, uoči sjednice GO, rekao da je u njihovim strukturama otvorena dilema da li je dobro za partiju da se “uoči izvjesnih predsjedničkih izbora i vrlo vjerovatno parlamentarnih izbora, bave i predsjedničkim unutar DPS-a”.

Đukanović je na najvišim državnim funkcijama preko 30 godina a sa njih se kratko povlačio tri puta. Na čelu DPS-a on je međutim neprekidno od 1998. godine.

Nakon gubitka vlasti na državnom nivou u avgustu 2020, DPS je izabrao potpredsjednike, osvježio Predsjedništvo i GO novim članovima, ali promjena na čelu stranke nije bilo, iako je to više puta najavljivano. Promjena nije bilo ni nakon lokalnih izbora u oktobru ove godine gdje je DPS u većini opština izgubio vlast.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je prošle sedmice objavio CEDEM, DPS trenutno ima podršku 27,7 odsto birača, što je blagi pad u odnosu na junsko istraživanje (28,2).

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Evropa sad za petama DPS-u

Nikoleta Đukanović kaže da lokalni izbori u Podgorici predstavljaju dobar pokazatelj odnosa snaga na nacionalnom nivou i da nedavno objavljeni rezultati istraživanja nisu bili veće iznenađenje.

”Sa druge strane, DPS, koliko god potencira raspisivanje izbora kao najbolju soluciju za svoje pozicioniranje i izlazak države iz krize, pitanje koliko bi skoriji period njihovog održavanja bio zaista pogodan za njihovu partiju, upravo polazeći od rezultata koji su ostvarili u Podgorici”, navela je.

Svi ti pokazatelji, kako je dodala, predstavljaju jasan znak potrebe za dubokim reformama u partijskim strukturama, kao jedini način kontrolisanja dugoročnog slabljenja partije.

”Međutim, dosadašnje mjere koje su preduzete više su upućivale na manjak volje ili pak na velike izazove, da se takvim reformama pristupi”, rekla je Đukanović.

Živković: Jedina smo partija koja se odlučila na neposredne izbore

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, nije juče direktno odgovorio u Skupštini na pitanje “Vijesti” u kom roku će biti održani neposredni izbori. On je naveo da su na partijskim organima razgovarali o tom procesu, i da će mediji u narednom periodu dobiti informaciju o novom roku.

Neposredni izbor je, kako je pojasnio, složen proces, koji podrazumijeva kontrolu radu opštinskih organizacija kroz reevidenciju partijskog članstva.

“Vjerujem da smo jedini politički subjekt, ajde da kažem na ovim prostorima, koji se odlučio za ovakav vid izbora čelnih ljudi u partiji. Odlučili smo da je zbog predsjedničkih izbora i vjerovatno vanrednih parlamentarnih, te zbog složenosti tih procesa važno da imamo partijsku organizaciju koja će biti pripremljena za sve te izbore, i da ipak sačekamo s održavenjem tih (stranačkih) izbora za neki naredni period”, istakao je.

Bonus video: