Đukanović odgovorio Mandiću: Ne sporim tvrdnje o većinskoj podršci Lekiću, ali taj predlog nema uporište u Ustavu

"Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama"

71013 pregleda 196 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Poslanici parlamentarne većine nedavno su Đukanoviću dostavili potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade. U dopisu koji je dostavio Mandić navodi se da postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Odgovor Đukanovića prenosimo integralno...

"Poštovani gospodine Mandiću,

Zahvaljujem na Vašem pismu koje ste mi u ime potpisnika peticije uputili 26. ovog mjeseca.

Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama.

Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Povezani članci

26. Decembar 2022.

Đukanoviću poslati potpisi podrške Lekiću

Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku.

Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština Crne Gore.

Kao i uvijek otvoren sam za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor vrhovnog državnog tužioca.

Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima", napisao je Đukanović.

Bonus video: