SDP će samostalno nastupiti na eventualnim vanrednim izborima

Iz SDP-a najavili da će na predsjedničkim izborima nastupiti sa svojim kandidatom, ako ne bude dogovora oko "nadstranačkog kandidata koji može da okupi građanske i evropski orijentisane" političke subjekte, udruženja i druge organizacije

8575 pregleda 93 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) je na sjednici Predsjedništva te stranke donijela odluku o samostalnom nastupu na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima.

Ocijenili su da su vanredni izbori jedini demokratski način izlaska iz političke i institucionalne krize.

"Usvojen je i prijedlog predsjednika SDP da na tim izborima, čije se održavanje očekuje u prvoj polovini godine, SDP nastupi samostalno i pruži snažan doprinos reafirmaciji državotvorne i evropske politike", navodi se u saopštenju.

U zaključcima sa sjednice Predsjedništva SDP-a, dodaju, osuđuje se "antiustavno ponašanje poslanika" parlamentarne većine, koji su usvajanjem i početkom implemetacije "neustavnog Zakona o predsjedniku" doveli državu "na rub međunarodne izolacije, prekida EU pregovora i u politički 'sukob' sa ključnim partnerima iz EU i NATO".

“Bezakonje i gaženje bazičnih demokratskih standarda je postalo redovna praksa i način djelovanja parlamentarne većine predvođene DF-om, čime se institucije dalje urušavaju, država destabilizuje i sve više udaljava od evropskog puta i euroatlantskog partnerstva”, navodi se u zaključcima.

Predsjedništvo SDP-a je, kako su kazali, povodom aktivnosti na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, iskazalo punu podršku svim državnim organima za sprovođenje zakona, posebno Specijalnom državnom tužilaštvu, u svim slučajevima koji doprinose uspostavljanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Naglašeno je da zakon mora jednako da važi za sve, a da aktivnosti Tužilaštva ne smiju politički da se zloupotrebljavaju niti politički prisvajaju od bilo kog političkog subjekta, te da se samostalnost i nezavisnost organa za sprovođenje zakona mora dosljedno poštovati.

Ako ne bude dogovora, SDP će imati kandidata za predsjednika

Na sjednici Predsjedništva SDP-a razmatrano je i održavanje skorih predsjedničkih izbora, koji moraju biti raspisani sredinom januara 2023. godine, i optimalnom ocijenjena opcija "nadstranačkog kandidata koji može da okupi građanske i evropski orijentisane" političke subjekte, udruženja, kao i druge organizacije.

“Ukoliko takvog dogovora ne bude, SDP je spreman da na tim izborima nastupi sa svojim kandidatom”, navodi se u zaključcima sa sjednice Predsjedništva SDP-a.

Bonus video: