Šavničani u 2023. ulaze bez izbora

Iako teoretski još postoji mogućnost da se članovi OIK-a usaglase, ipak je gotovo izvjesno da desetog pokušaja glasanja na dva biračka mjesta u nedjelju, 1. januara, neće biti

4328 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Šavničani, kako sada stvari stoje, prvi dan 2023. godine ipak neće dočekati na biralištima. Opštinska izborna komisija (OIK) Šavnik opet nije postigla dogovor o ponavljanju izbora u toj poddurmitorskoj opštini, kazao je „Vijestima“ predsjednik OIK-a, Dušan Radanović.

„Kao i prošle sedmice – četiri člana izborne komisije su bila uzdržana, a četiri za“, kazao je Radanović.

Iako teoretski još postoji mogućnost da se članovi OIK-a usaglase, ipak je gotovo izvjesno da desetog pokušaja glasanja na dva biračka mjesta u nedjelju, 1. januara, neće biti.

Državna izborna komisija (DIK) je prije nekoliko dana donijela rješenje kojim je naložila Opštinskoj izbornoj komisiji ponavljanje izbora na dva biračka mjesta – u sali SO i u selu Kruševice. Iz DIK-a je saopšteno da su, postupajući po prigovorima člana izborne liste DPS-SD „Prava stvar“, Srećka Kotlice, donijeli rješenje kojim je naloženo ponavljanje izbora na dva preostala biračka mjesta.

Nakon toga, DIK je konstatovao da je OIK Šavnik, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, dužan da raspiše ponovne izbore u slučaju kada su oni poništeni na pojedinom biračkom mjestu, najkasnije u roku od sedam dana od dana poništenja izbora.

„Državna izborna komisija apeluje na sve nosioce visokih državnih funkcija da se uzdrže od izjava kojima se afirmiše nepoštovanje zakona, ali i odluka DIK-a zasnovanih na zakonu. Državna izborna komisija radi na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da se izbori mogu ponoviti na pojedinom biračkom mjestu, na osnovu podnesenog prigovora, kao i da nema mogućnosti donošenja odluke i poništavanja izbora u cjelini", naveo je DIK.

U Šavniku su, na biračkim mjestima sala Skupštine opštine i kafana Kruševica, izbori ponavljani devet puta zbog onemogućavanja glasanja jednom broju birača, koji su prebivalište promijenili pred izbore i niza incidenata. Na ta dva mjesta pravo glasa ima 541 birač.

Na 21. biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih i prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD.

Bonus video: