Popović: Zakon o lokalnoj samoupravi i prije isteka četvorogodišnjeg mandata, predlagala DPS Vlada

Potpredsjednica i poslanica Demokrata poručila je da se sada zakonskim izmjenama omogućava da se konačno stane na put Vukovićevoj uzurpaciji vlasti, nakon ubjedljivog poraza na izborima

5208 pregleda 6 komentar(a)
Popović, Foto: Press centar Demokrata
Popović, Foto: Press centar Demokrata

Potpredsjednica i poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, Zdenka Popović, poručila je da aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ponovo manipuliše i da je Zakon o lokalnoj samoupravi čak i prije isteka četvorogodišnjeg mandata, predlagala upravo DPS Vlada.

"Zakon o lokalnoj samoupravi, koji već duži niz godina podrazumijeva mogućnost uvođenja prinudne uprave u lokalnim samoupravama, čak i prije isteka četvorogodišnjeg mandata, predlagala je upravo DPS Vlada, a usvajala DPS skupštinska većina", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Ona je kazala da smo zahvaljujući tom Zakonu u prethodnom periodu imali više primjera gdje su prinudne uprave preuzimale nadležnosti lokalnih Skupština i to na način da su prinudne uprave činili pretežno, široj javnosti nepoznati građani, koji nijesu učestvovali na izbornim listama i koji čak nijesu ni stanovnici tih opština.

"Tada nijeste mogli da čujete bilo kakvu primjedbu od Ivana Vukovića, što takve prinudne uprave upravljaju opštinama i donose odluke", poručuje Popović.

Sada, kako kaže, kada se zakonskim izmjenama omogućava da se konačno stane na put njegovoj uzurpaciji vlasti, nakon ubjedljivog poraza na izborima, kako bi ga konačno, za njegovo dobro, "odvojili od fotelje", Vuković kaže da će neki građani preuzeti rukovođenje Glavnim gradom.

"Ne gospodine Vukoviću. Ponovo, po ko zna koji put manipulišete", ističe Popović.

Popović poručuje da za razliku od njihovi zakona kojima se omogućavalo da, javnosti nepoznati, građani koji nijesu ni učestvovali na izborima, niti su stanovnici tih opština, budu članovi prinudnih uprava, našim amandmanima i zakonskim izmjenama, omogućava se da u slučaju da nijesu i pored zakonske obaveze proglašeni konačni razultati izbora od 23. oktobra, isključivo predstavnici izbornih lista koje su prešle cenzus saglasno preliminarnim rezultatima izborima, a koje niko nije osporio, daju po jednog predstavnika koji ce biti član prinudne uprave.

"Znači da gradom u cilju razrješenja ovog političkog nemorala, koji ste vi proizveli, do proglašenja konačnih rezultata upravljaju upravo predstavnici naroda odnosno oni za koje su građani glasali i da se odluke donose sa 4/5 većinom glasova kako bi se obezbijedila veliki stepen saglasnosti oko svake moguće odluke", dodaje se u saopštenju.

Tako da je, kako zaključuje, razbijena još jedna njihova podvala i ljubazno ih moli da prestanu sa manipulacijama, etiketiranjima i uzurpacijom vlasti, jer su, kako ističe, više na ličnom i političkom ugledu izgubili za poslednja dva-tri mjeseca, nego za sve prethodne četiri godine.

Bonus video: