Ministri novi, kurs stari?

Skupština konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar, nova vlada najavljena do 20. januara. Njen program i prioritete juče niko nije pominjao, sem da ostaju oni iz septembarskog sporazuma

38685 pregleda 48 komentar(a)
Nije isključeno da odustanem ako bude projekcija i trgovina: Lekić juče u parlamentu, Foto: Skupstina Crne Gore
Nije isključeno da odustanem ako bude projekcija i trgovina: Lekić juče u parlamentu, Foto: Skupstina Crne Gore

Premijer i lider GP URA Dritan Abazović rekao je da je za buduću vladu ključno da budu dogovoreni njeni principi i programske odrednice, odnosno da se ne može mijenjati njen evroatlantski kurs. Kadrovska rješenja, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo da budu sporna jer svi, kako je rekao, imaju pravo da biraju i budu birani.

Skupština Crne Gore juče je konstatovala da je poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić mandatar za sastav nove vlade, što omogućavaju izmjene Zakona o predsjedniku. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je na plenumu da pošto predsjednik države nije predložio mandatara, ispunjavaju se uslovi iz zakona i konstatovala da je Lekić mandatar za sastav nove Vlade, sa potpisom 41 poslanika.

Predsjednik države Milo Đukanović (DPS) prethodno je juče ujutru potvrdio da neće predložiti Lekića nakon što su mu poslanici parlamentarne većine u ponedjeljak dostavili 41 potpis podrške za kandidaturu. On je ponovio stav o neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku i da ne namjerava da učestvuje u njegovoj primjeni.

Na istu temu, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević juče je ponovio da poslanici te partije neće podržati novu vladu ako on u njoj ne dobije mjesto potpredsjednika za koordinaciju službi bezbjednosti.

Potpredsjednik URA i šef poslaničkog kluba Miloš Konatar je sinoć za Adria TV kazao da nije moguće da Medojević bude na toj poziciji, ako ta partija bude u Vladi.

Abazović je u opširnom novogodišnjem intervjuu “Vijestima”, između ostalog, rekao da ne treba da budu dogovorena samo personalna rješenja, već i programske odrednice, prinicipi, obaveze i vizija koja će se baštiniti.

”Mislim da je to možda i teži dio nego ovaj koji je dominantno dogovoren u septembru... Mi evroatlanski kurs ne možemo da promijenimo zbog neke vlade, to kolege mislim da znaju i kada je u pitanju Ukrajina i Kosovo i sva značajnija geopolitička pitanja, i kada su u pitanju neke lokalne, državne teme. Moramo to jasno da dogovorimo i preciziramo. Oko unutrašnjih pitanja možemo da stavimo i moratorijum ako se ne dogovorimo, ali spoljna politika mora jasno da se odredi da sjutra ne bi bilo da neko vuče na drugu stranu. Očekujem da predmet dogovora budu jasni principi, pravci i obaveze buduće vlade, a da aneks bude oko resora”, rekao je on.

U septembru je dogovoreno da će buduća vlada biti uspostavljena na paritetnoj osnovi - da polovina ukupnog broja članova bude iz GP URA, SNP i manjina, da drugu čine ostale partije, a da Lekić ima “zlatni glas”.

Parlamentarna većina je nakon pobjede na izborima 2020. sporazumom potvrdila da nema revizije spoljnopolitičkih prioriteta države, koji uključuju saradnju sa NATO savezom, nastavak integracija u Evropsku uniju, neupitnost priznanja Kosova i koji isključuju izmjene crnogorskih državnih simbola. Upitan da li će ih poštovati, lider Nove Andrija Mandić juče je podsjetio da je za njih relevantan sporazum iz septembra ove godine.

”Mi smo potpisali politički sporazum kao parlamentrana većina i to je novi dokument u odnosu na taj koji je sastavljao Zdravko Krivokapić i najvažniji elementi ugrađeni su u novi politički sporazum. Iz tog političkog sporazuma, koji je potpisan, stoji kompletna parlamentarna većina”, rekao je Mandić.

U septembarskom sporazumu se kao prioriteti navode borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast. “Nova vlada ostala bi posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji i poštovanju svih međunarodno preuzetih obaveza”, navodi se između ostalog iz sporazuma većine, na čijim osnovama je Lekić juče preuzeo forniranje svog kabineta.

On nije govorio o prioritetima Vlade, ali je na sjednici Skupštine saopštio da će dati sve od sebe da se uradi ono što je trebalo prije dvije godine.

”Moramo ne samo da zaustavimo blokadu zemlje, već i da radimo na tome da se otvori neohodan politički proces, znači dijalog po raznim pitanjima, datumu izbora, sve to što je stvar zajedničkog spektra političkog djelovanja”, naveo je Lekić u svojstvu mandatara pred poslanicima.

Načelni dogovor je da nova vlada bude formirana prije raspisivanja predsjedničkih izbora 20. januara, najavio je juče Andrija Mandić.

Lekić: Ovo je crnogorska vlada, mi nijesmo trgovačko društvo

Lekić se juče zahvalio na potvrđenom povjerenju, koje je, kako je naveo, iskazano kroz više akata većine.

”Ovo nije moja personalna bitka i put, već zajednički. Uspjećemo ako i dalje bude sve zajedničko”, kazao je on u Skupštini.

U trenutku kada je objavljeno da je mandatar u skupštinskoj sali nije bilo poslanika opozicije.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

Lekić je rekao kako država izgleda kao da je pod opsadom, jer nema vlade, nema Ustavnog suda, ne može se ostvariti prenos vlasti u Podgorici. “Kao država smo u iskušenju kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period i on neće ići lako. Nije slučajno da smo dvije godine pravili određene eksperimente - vlada eksperata, evropska vlada. Ova neće imati neki bučan naslov, ona će imati naziv crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament Crne Gore”.

Pozvao je kolege da budu na visini zadatka i nađu mjeru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja. “Ako ne bude toga, a pravićemo evidenciju vrlo preciznu svih odnosa prema tom procesu, nije isključeno da i ja odustanem ako bude projekcija, trgovina koje su se dešavale, koje su bile prevršile svaku mjeru. Ipak, vjerujem da mi nijesmo trgovačko društvo, nas 41”.

Bonus video: