Vujović: DF većina izborom neustavnog mandatara nastavlja destrukciju

On otvara dilemu da li "akteri ustavnog nasilja i pokušaja da silu na sramotu instaliraju Vladu, koju niko ne bi priznao, uopšte imaju motiv da se izabere Ustavni sud?"

10598 pregleda 22 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Generalni sekretar Socijaldmeokratske partije (SDP) Ivan Vujović saopštio je da je predlaganje Miodraga Lekića za mandatara nestavno i korak bliže međunarodnoj izolaciji Crne Gore i odustajanja od EU puta zemlje.

"To je i krajnji cilj Vučićevih političkih kolona kako bi Crna Gora u bliskoj perspektivi, umjesto da kao država postane članica EU, kao provincija bila dio fantomskih balkanskih saveza autokrata u punoj geopolitičkoj orbiti Beograda i Moskve. Da bi se taj scenario provincijalizacije Crne Gore realizovao potrebno je sukobiti se sa EU i NATO partnerima, iznutra je kroz sve pore sistema premrežiti malignim uticajima, razvaliti njen građanski i sekularni karakter a njene brojčano manjinske narode marginalizovati. Dakle, sve po rukopisu iz 90-ih godina, samo što je umjesto ondašnjeg beogradskog vožda sada na sceni drugi," navodi Vujović u saopštenju.

On procjenjuje da će se, kako tvrdi, planerima ovog scenarija sve vratiti kao bumerang, jer ni unutrašnja evropska javnost a ni euroatlantski partneri Crne Gore neće dozvoliti predsjendiku Srbije Aleksnadru Vučiću da kroji region po mjeri njegovih i ruskih interesa.

"SDP još jednom ponavlja da su vanredni parlamentarni izbori jedini demokratski, logičan i normalan izlaz iz ovog pravno-političkog košmara koji se stvara pod direktivom Demorkatskog fronta. Ti izbori, nalaže logika i racio bi bili održani istovremeno sa predsjedničkim, pa bi građani u jednom danu dali svoj sud i riješili ovaj Gorijev čvor. Prije toga u novoj, ovoga puta inkluzivnoj i demokratskoj proceduri i atmosferi dogovaranja a ne nametanja, izabrati sudije Ustavnog suda. Tako bi se radilo kada bi svi imali dobru namjeru prema državi, njenoj stabilnosti i evropskom putu," navodi se u izjavi Vujovića.

On otvara dilemu da li "akteri ustavnog nasilja i pokušaja da silu na sramotu instaliraju Vladu, koju niko ne bi priznao, uopšte imaju motiv da se izabere Ustavni sud?"

"Ustavni sud koji bi ukinuo skandalozni Zakon o predsjedniku, koji bi sasvim sigurno ukinuo i neke druge neustavne zakone koje ovih dana usvajaju, i Ustavni sud koji bi omogućio vanredne izbore od kojih akteri DF parlamentarne većine bježe glavom bez obzira. Kakogod, maske su pale, slijede dani raspleta i odgovori na pitanje: Da li Crna Gora u 2023. godini želi tamo gdje želi 78 posto njenih građana, a to je EU ili tamo gdje je vuče DF i njegovi mentori," poručuje Ivan Vujović.

Bonus video: