Šehović: Nećemo odustati od građanske Crne Gore, vratićemo je na put zajedništva i EU integracije

"Kreirana je atmosfera koja nas umjesto fokusiranja na životne teme, stalno vraća na nacionalna i vjerska prebrojavanja i postrojavanja i grubo falsifikovanje nespornih istorijskih činjenica", kazao je Šehović

3859 pregleda 54 komentar(a)
Šehović, Foto: medijski pul SD
Šehović, Foto: medijski pul SD

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović čestitao je predstojeće praznike svim građanima Crne Gore, pri čemu je i sumirao godinu na izmaku.

Kako se ističe u saopštenju Medijskog pula SD -a, "država nijesu političari, već ljudi, koji moraju imati mogućnost da rade koliko mogu, da bi nam svima bilo bolje. To je naš najmanji zajednički imenilac i jedini ispravan put. U to ime želimo svima srećnu Novu godinu i predstojeće praznike".

Šehović naglašava da se Crna Gora, "nalazi u najvećoj političkoj i društvenoj neizvjesnosti u posljednjih nekoliko decenija, koja je proizvod ne samo nezrelosti aktuelne vladajuće elite, već nerijetko i njenih loših namjera".

Dodaje da je takav ambijent doveo do nazadovanja na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji i blokade gotovo svih značajnijih institucija države, "tako i kreirao atmosferu koja nas umjesto fokusiranja na životne teme, stalno vraća na nacionalna i vjerska prebrojavanja i postrojavanja i grubo falsifikovanje nespornih istorijskih činjenica".

Šehović je podsjetio i na važnost prepoznavanja loših odluka, pri čemu je istakao napore koje čine proevropske političke snage, koje kako kaže, državu vraćaju na ispravan put zajedništva i EU integracija.

"Prethodne dvije i po godine bili smo ne samo dosljedni čuvari nacionalnih interesa, već i jedini i najglasniji kritičari obje pale vlade, koje su dovele do blokade sistema, ali i do vrijednosnog posrnuća kakvo odavno na ovim prostorima nije viđeno", naglasio je on.

Dodaje da nikada nisu birali lakši put već da su činili koliko su mogli da poprave stvari.

"Veće pripravničke naknade, veći studentski krediti i stipendije, veće najniže penzije, niže akcize na gorivo, niže cijene hljeba, definisanje proizvoda čije će se cijene ograničiti posebnim zakonom, insistiranje na programu subvencija za privredne subjekte", naveo je Šehović kao neka od dostignuća.

Dodaje da je to njihov doprinos, "nasuprot i ovogodišnjem populističkom utrkivanju određenih političkih subjekata da neodrživim i nesistemskim predlozima dodatno oslabe ionako krhku finansijsku stabilnost".

Šehović naglašava da su kritikovali, ali i radili svoj posao.

"Nijesmo bojkotovali Skupštinu, ali smo se odlučili da djelujemo i van nje, pružajući iskrenu podršku "IMA NAS" skupovima. I vjerujem da se niti u jednom segmentu nijesmo pokazali nedostojnim skupštinskih klupa i crnogorske politike", istakao je Šehović.

Kako kaže, "naprotiv, u haosu koj je zavladao poslednjih godina sačuvali smo sopstvenu političku dosljednost uprkos poplavi nedosljednosti drugih".

Poručuje da ukoliko nas neodgovorna vlast gurne u probleme, nema razloga za likovanje jer svi živimo u Crnoj Gori.

"Bez obzira na izazove sa kojima se srijećemo svakog dana, bez obzira na katastrofalan javni diskurs i poruke podjela kojima svjedočimo, svi mi sa svim svojim različitostima i neslaganjima živimo u Crnoj Gori", kazao je Šehović.

"Imamo obavezu da Crnu Goru učinimo dovoljno širokom za svakog", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: