PRIJEVREMENI IZBORI PRIORITET

Abazović- Palmer: Crna Gora je Sjeverna Koreja, samo što nema rakete

Sve intenzivnije diplomatske aktivnosti koje su vidjive posljednjih nedjelja su siguran signal da DPS polako gubi bitke na svim frontovima, što je blagotvorno za crnogorsko društvo, smatra lider Građanskog pokreta URA
34 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Dritan Abazović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 22.09.2017. 10:41h

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi iz koje je jedino može izvući raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović na sastanku sa direktorom Kancelarije za Jugoistočnu Evropu Stejt Dipartmenta, Mejutom Palmerom.

"Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj se nikada nije mijenjala vlast, pa stoga teško možemo govoriti o funkcionalnoj demokratiji. Više smo nalik nekom sjevrenokorejskom hibridu, samo što, na sreću, nemamo rakete. U Crnoj Gori imamo parlament u kojem ne postoji razmjena argumenata, održavaju se lokalni jednopartijski izbori i institucije su do te mjere porobljene da njima upravlja mala grupa ljudi. Zapad mora da shvati da je DPS kriminalizovana struktura koja je antipod svega što su zapadne vrijednosti. Zato Crnoj Gori trebaju promjene, a organizovana kriminalna grupa DPS nije više dio bilo kakvog rješenja, već je najveći dio problema," rekao je Abazović.

On je kazao da je zadovoljan sastankom, kao i da raduju intenzivnije diplomatske aktivnosti koje su vidjive posljednjih nedjelja. To je, smatra, siguran signal da DPS polako gubi bitke na svim frontovima, što je blagotvorno za crnogorsko društvo.

„Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi i jedini izlaz jeste datum prijevremenih parlamentarnih izbora“, istakao je Abazović na sastanku sa zvaničnikom Stejt Departmenta.

On je u razgovoru sa Palmerom ponovio da je bojkot iznuđena stvar i da je odgovornost zbog trenutne političke situacije isključivo na DPS-u.

Abazović je upoznao Palmera sa činjenicom da URA nije vodila pasivan bojkot, da je sve vrijeme pokušavala da održi koheziju između opozicionih partija i da je javno reagovala na sve štetne zakone koji su se donosili u Skupštini.

„Mi smo još u martu izašli sa 'Planom za rješavanje političke krize’ koji smo ponudili svim opozicionim partijama. Osim toga, građanima i svoj stručnoj i laičkoj javnosti smo ponudili i ‘Ekonomski program Ideje za Crnu Goru – Posao za sve’ pokušavajući da djelujemo konstruktivno a ne isključivo kritizerski”, istakao je Abazović.

On je u razgovoru sa Palmerom istakao da će Građanski pokret URA i dalje djelovati kao konstruktivan politički činilac, ali da bez datuma prijevremenih izbora nema nikakvih preduslova što se tiče rješavanja političke krize.

“U narednom periodu ćemo izaći i sa ‘Planom za reformu zdravstvenog sistema – Zdravstvo za sve’ i sa ‘Planom sa reformu obrazovnog sistema – Obrazovanje za sve’ čime želimo da doprinesemo rješavanju ključnih i realnih problema građana Crne Gore“, zaključio je Abazović.