Mitrović: Ekonomska politika parlamentarne većine vodi građane u socijalno propadanje

"Iako je posljednja nedjelja u godini obilježena porukama izvršne vlasti o povećanju zarada, u stvarnosti godina će izgledati sasvim drugačije", naveo je Mitrović

5388 pregleda 37 komentar(a)
Mitrović, Foto: DPS
Mitrović, Foto: DPS

Ekonomska i socijalna politika aktuelne parlamentarne većine, Crnu Goru vodi u sigurno nestajanje, a njene građane u socijalno propadanje, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini, Ivan Mitrović.

"Iako je posljednja nedjelja u godini obilježena porukama izvršne vlasti o povećanju zarada, u stvarnosti godina će izgledati sasvim drugačije", naveo je Mitrović u autorskom tekstu.

On je, kako je saopšteno iz DPS -a, rekao da je prosječna zarada u državnoj upravi u novembru prošle godine iznosila 749 eura i tokom cijele godine nije dolazilo do značajnih izmjena u visini prosječne zarade.

U istom tom periodu evidentirana je prosječna godišnja inflacija od 17,5 odsto.

"Kao posljedica inflacije, potrošačka korpa je porasla za 130 eura, odnosno sa 671,8 eura iz decembra 2021. godine, na 799,7 eura, koliko je iznosila u novembru prošle godine. Kako se izvršna vlast hvali povećanjem zarade za 20 odsto, što je ustvari rast samo za nivo inflacije u godini za nama, ili rast, u brojnim slučajevima, i manji od porasta potrošačke korpe, jasno je da se radi o obmani građana Crne Gore", tvrdi Mitrović.

Ta obmana će, kako je kazao, sa već sada izvjesnim povećanjem cijena goriva, usljed umanjenja akciza na gorivo koje već sada iznose 15 odsto, umjesto dosadašnjih 25 odsto, a nakon toga i porastom cijena brojnih proizvoda i očekivanim novim inflatornim dešavanjima, bivati samo i veća.

"Upozoravali smo i na obmanu građana Crne Gore i prilikom uvođenja pojedinih prava na početku prošle godine. Tada smo kazali da bezidejna i politički motivisana socijalna politika dugoročno samo šteti građanima Crne Gore. Danas, poslije samo jedne godine primjene pojedinih prava, te naše tvrdnje se, nažalost građana, već pokazuju opravdanim", smatra Mitrović.

Kako je naveo, mjereno stopom inflacije u godini za nama, vrijednost "naknada za majke" pala je 17,5 odsto, odnosno, naknade koje su na početku prošle godine iznosile 192 eura danas iznose 158 eura (u vrijednosti), ili one koje su iznosile 336 eura, danas iznose 278 eura, sa izvjesno i daljom tendecijom pada vrijednosti i u narednoj godini.

"Osim evidentiranog pada vrijednosti naknada, ne treba izostaviti ni nepovratno izgubljeno vrijeme žena koje su u radno sposobnoj dobi, a primaoci su naknade. Izgubljeno vrijeme za obrazovanjem, dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom, kako bi svoju naknadu ostvarivali kroz rad, kao najboljim mehanizmom za sigurnim izvorom prihoda. Uostalom, to je i jedina ispravna socijalna politika i politika brojnih zemalja na nivou EU", dodao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, obmanjivanje je čak i najveće kada su u pitanju penzioneri Crne Gore.

"I pored obmane da je svim penzionerima u Crnoj Gori najniža penzija 253 eura, jer su visine penzija brojnih penzionera u Crnoj Gori ispod te granice, obmana je i da je status penzionera popravljen. Naprotiv, on je lošiji čak i od položaja penzionera sa početka prošle godine, kada je visina prosječne penzije pala u odnosu na prosječnu zaradu sa 54,59 odsto u decembru 2021. godine na 43,59 odsto u prošlogodišnjem januaru", smatra Mitrović.

On je rekao da u cijeloj prošloj godini penzije u Crnoj Gori jesu uvećavane tri puta - u januaru, maju i septembru, i to zbirno skoro 15 odsto.

"Međutim vraćajući se opet na nivo inflacije od 17,5 odato u godini, što je za 2,5 procentnih poena više od zbirnog povećanja penzija, jasno je da je godina završena i sa lošijom kupovnom moći penzionera Crne Gore", tvrdi Mitrović.

Obmane, kako je naveo, jedino nije bilo kada su u pitanju najsiromašniji građani Crne Gore, odnosno korisnici materijalnog obezbjeđenja (MO), njih 6,3 hiljade porodica ili 21,41 hiljada članova.

"Oni nijesu obmanuti jer su potpuno zaboravljeni. Korisnici MO su godinu dočekali bez bilo kakve pomoći i izvršna vlast nema namjere ni da im naknadu poveća, a trenutno žive sa visinom primanja koja im ne omogućava ni redovno izmirivanje mjesečnih računa za komunalije", zaključio je Mitrović.

Bonus video: