Najdugovječniji predsjednik Opštine i njegov nasljednik: Na vlasti smo bili i bićemo koliko narod želi

Nakon skoro četvrt vijeka najdugovječniji predsjednik Opštine u Crnoj Gori Mijuško Bajagić funkciju prepustio mlađem partijskom kolegi Slobodanu Deliću. Za “Vijesti” pričaju o Plužinama, sebi i - jedan o drugom

44543 pregleda 38 komentar(a)
Slobodan Delić i Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Slobodan Delić i Mijuško Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

Mnogo je toga po čemu se Plužine razlikuju od ostalih opština u Crnoj Gori. Tako je u bivšoj Jugoslaviji Piva bila poznata kao kraj koji je, u odnosu na broj stanovnika, dao najveći broj akademika i doktora nauka. Premještanje Pivskog manastira i 1.260 kvadratnih metara fresaka, koje je trajalo 13 godina, jedinstven je poduhvat u svijetu. HE “Piva” ima jednu od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, visoku 220 metara. Pivsko jezero je najveće vještačko jezero u Crnoj Gori i najveći rezervoar pitke vode na Balkanu. U Pivi je prvi proglašeni park prirode u Crnoj Gori.

Ali, Plužine su jedinstvene i na političkoj sceni. Ostaće zabilježeno da je Filip Vujanović, na predsjedničkim izborima 2008, prvim nakon obnove nezavisnosti, izgubio samo u opštini Plužine, kao i da je donedavno jedini izabrani predstavnik naroda iz redova komunista u državi bio u plužinskom lokalnom parlamentu. Plužine su i opština koja je, do prije nekoliko godina, bila jedina koja je imala opozicionu vlast u odnosu na državnu, kao i najdugovječnijeg predsjednika u Crnoj Gori, Mijuška Bajagića, koga je prošlog mjeseca, nakon nešto duže od 24 godine vladavine sa te funkcije smijenio partijski kolega, tridesetdevetogodišnji Slobodan Delić.

Bajagić tokom prvog mandata 1998. godine
Bajagić tokom prvog mandata 1998. godinefoto: Privatna arhiva

Bajagić: Slobu želim da bude ministar ili premijer

Kada je Mijuško Bajagić, sada već daleke, 1998. godine, kao kadar Socijalističke narodne partije (SNP), sa 43 godine postao predsjednik Opštine, nije ni slutio da će na toj funkciji ostati sve do penzije. Želio je, kako kaže, da pokuša da neke stvari promijeni nabolje i da bude predsjednik sve dok njega i partiju čiji je član, Pivljani budu birali. Ispostavilo se da će ga narod birati sve do penzije, a SNP i duže.

”To je zbog odgovornog rada čitave lokalne uprave koja prepoznaje potrebe i zahtjeve lokalnog stanovništva i trudi se da iste na što bolji i efikasniji način servisira. Rezultati su ti koji su nas preporučivali da iz svih izbora izađemo kao pobjednici”, objašnjava Bajagić političku dugovječnost partije koja u Pivi vlada duže od dvije decenije.

Upravo su ti rezultati, smatra, bili i razlog da ga partijski organi i opštinski odbor iz mandata u mandat predlažu za predsjednika Opštine. Tako sve do 2022. godine, kada je 8. decembra funkciju preuzeo Delić.

”Ponosan sam na sve što smo lokalna uprava i ja uradili i zadovoljan odlazim sa funkcije. Bole me jedino privatizacije i ono što je država uradila - od šest-sedam kolektiva i 1.350 zaposlenih, danas jedino hidroelektrana ‘Piva’ radi. To je ono što je najbolnije i najtužnije za ovaj kraj”, priča Bajagić za “Vijesti”.

Bajagić
Bajagićfoto: Svetlana Mandić

Na čelo Opštine je došao onda kada je bio “težak period za preživljavanje, a kamoli za početak sprovođenja politike vlasti u lokalnoj upravi”, a uz to, sama činjenica da su bili opozicija državnoj vlasti, bio je dovoljan razlog da država, sve do 2020. godine, kako tvrdi, prema njima ima maćehinski odnos.

”Mučno je bilo prije 24 godine, meni kao predsjedniku Opštine, i što se tiče budžeta koji sam zatekao, i što se tiče stanja u privredi. Tada su skoro sve firme jedan period dosta dobro poslovale i onda je krenulo njihovo naglo propadanje, ljudi su ostali bez posla i plata, budžet neusaglašen u mnogim stvarima, odluka je bilo malo u odnosu na ono što nam je zakon propisivao i na osnovu kojih nam je prihod formiran. Sada je to zaokruženo u zakonodavnom dijelu, skoro sve odluke su završene kako treba i sada imamo stabilan i realan budžet”.

Te 1998. godine budžet je bio 300 hiljada maraka, u dinarskoj protivvrijednosti, dok je u 2023. preko 8,7 miliona. Sve će to pomoći, smatra, njegovom nasljedniku, da lakše i sigurnije ide već “utabanim stazama” i pokuša da koliko-toliko utiče na najveću boljku, ne samo Plužina, nego i cjelokupnog sjevera Crne Gore, a to je migracija stanovništva.

”Svi programski ciljevi lokalne uprave predstavljaju strateški plan koji smo prethodnih godina zajednički radili. Najbitnije je što smo vodili računa o infrastrukturi, posebno lokalnoj, i on treba da nastavi u tom pravcu. Tu je i razvoj turizma, stvaranje povoljnih uslova za investitore... Ima u planovima dosta toga i neće mu biti teško da se opredijeli šta je ono što treba da radi”, ističe Bajagić koji će sada, kao penzioner, imati više vremena da se posveti hobiju – pčelarstvu.

Iako je skoro četvrt vijeka bio predsjednik Opštine, Deliću bi poželio da na toj funkciji ostane mnogo manje.

”Malo stariji sam bio od Sloba kada sam postao predsjednik Opštine i ne bih mu poželio da ovoliko godina bude predsjednik. Želio bih da napreduje, jer mislim da nije veliki uspjeh biti skoro 25 godina na jednom mjestu. Istina, s obzirom kakva je bila politička situacija, ja sam veoma zadovoljan što sam toliko dugo vodio Opštinu, ali njemu bih poželio da kasnije postane ministar ili predsjednik Vlade”.

Delić: Visoka ljestvica koju je Mijuško podigao

Slobodan Delić ističe da je velika čast biti predsjednik Opštine u kojoj si rođen, ali da to sa sobom nosi i veliku obavezu.

”Obaveza prema odgovornosti posla predsjednika Opštine, ali i obaveza nastavljanja kontinuiteta dobrih rezultata koje je Opština u dosadašnjem periodu imala. Stabilni budžetski prihodi, izmirene obaveze prema državi i dobavljačima, servisiranje potreba građana na jako visokom nivou, veliki broj realizovanih projekata, su visoka ljestvica koju je sad potrebno prebaciti. Sa tim se odgovornost još više povećava ali ćemo se potruditi da istu dosegnemo i prebacimo”, kaže novi predsjednik Opštine Plužine koji je na tu funkciju stupio sa mjesta direktora Parka prirode “Piva”.

Slobodan Delić nakon imenovanja
Slobodan Delić nakon imenovanjafoto: Svetlana Mandić

Priznaje da mu je posle Bajagića i lako, ali i teško, voditi Opštinu.

”Lako je zbog toga što se dolazi u zaokružen sistem koji nema nekih većih problema, sa stabilnim i jasno diverzifikovanim budžetom. Takođe, službe u Opštini su iskusne i profesionalne, pa je u tom dijelu lako naslijediti dosadašnjeg predsjednika. Sa druge strane je teško iz razloga što su visoki rezultati u dosadašnjem radu predsjednika i Opštine veliki izazov. Nastojaću da održim kontinuitet dobrog odnosa prema građanima i kvalitetne realizacije zacrtanih projekata koji su postavljeni u prethodnom periodu, uz unapređenja u djelovima gdje to bude potrebno”, kaže Delić.

Za njegovog prethodnika, kako je istakao, najčešće su govorili da je čovjek iz naroda i za narod, i volio bi da i njemu to bude glavna odlika.

”Od Mijuška bih volio da preuzmem nevjerovatno kvalitetan ljudski odnos prema građanima, način kako da razumije njihove potrebe i zahtjeve, te da pronađe način da ih riješi”.

Na pitanje da li će i on sa predsjedničke funkcije pravo u penziju, odgovora slično njegovom prethodniku s početka prvog mandata.

”Na ovom mjestu biću onoliko koliko narod to kaže i koliko mi ukaže povjerenje. Ne razmišljam o toliko dugom vremenskom periodu, niti o dugoročnim planovima, već želim da godinu za godinom radim i dam svoj doprinos unapređenju rada lokalne uprave”.

Bonus video: