Mandić: Đukanović i Đurović da se dogovore o parlamentarnim i predsjedničkim izborima u istom danu

"Držali smo se dogovora, bili smo iskreni partner. Nisu danas htjeli da potpišu, jer su rekli da im nije jasno, da njihovi glavni odbori treba da se izjasne o učešću DF-a u vladi... Prepoznajemo rukopis iz 2020. godine koji nije dobar za političko partnerstvo", naveo je Mandić

133121 pregleda 183 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Sa sastanka, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 04.01.2023. 16:11h

Socijalistička narodna partija (SNP), Građanski pokret (GP) URA i CIVIS saopštili su da nisu spremni da sa nama zakažu sjednicu Skupštine na kojoj bi se birala vlada i šef parlamenta - rekao je danas jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je to kazao nakon kraha pregovora lidera partija skupštinske većine o konstituisanju nove vlade.

"Danas je trebalo da realizujemo dogovor koji smo postigli prije praznika, kako bismo zakazali sjednicu na kojoj bi se birala vlada. Donijeli smo potpise, isto su uradile Demokrate, Ujedinjena, Prava, mandatar", dodao je Mandić.

On je podsjetio da su jesenas stranke većine vodile razgovore i dogovorile se da podijele vladu tako da GP URA, SNP-u i CIVIS-u pripadne deset resora, da deset podijele DF i Demokrate, a da mandatar Miodrag Lekića ima "zlatni glas".

"Nakon tih dogovora imali smo lokalne izbore, na kojima se pokazalo da je DF potvrdio svoju snagu, ali neki drugi nisu. Držali smo se dogovora, bili smo iskreni partner. Nisu danas htjeli da potpišu, jer su rekli da im nije jasno, da njihovi glavni odbori treba da se izjasne o učešću DF-a u vladi... Prepoznajemo rukopis iz 2020. godine koji nije dobar za političko partnerstvo", istakao je Mandić.

Kaže da je sada prvi izazov da se izaberu sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac (VDT).

"Mislimo da u najskorije vrijeme treba da (predsjednica Skupštine) Danijela Đurović i (predsjednik Crne Gore) Milo Đukanović naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani parlamentarni i predsjednički izbori. To je racionalno. Sa žaljenjem konstatujem da smo uložili mnogo vremena da dođe do dogovora, da smo bili pošteni ortaci, što ne mogu reći za sve... To moramo da konstatujemo. Šta je pozadina cijele priče, vrijeme će pokazati. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali Crna Gora nema vremena za gubljenje", navodi Mandić.

Današnjem sastanku koji je inicirao mandatar i lider Demosa Lekić, osim njega i Mandića, prisustvovali su čelnici Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, Demokrata Aleksa Bečić, SNP-a Vladimir Joković, predsjednik GP URA Dritan Abazović i funkcionerka te partije Ana Novaković Đurović, čelnici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić i CIVIS-a Srđan Pavićević.

Skupština je 29. decembra konstatovala da je Lekić, na osnovu izmijenjenog Zakona o predsjedniku, mandatar za sastav vlade.

Većina je 20. januar označila kao datum do kog bi trebalo da se završe razgovori o formiranju vlasti.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ranije je zatražio da bude imenovan za potpredsjednika Vlade zaduženog za koordinaciju sektora bezbjednosti. Poručio je da PzP neće podržati vladu ako taj zahtjev bude odbijen.

Iz Građanskog pokreta URA, s druge strane, kazali su kako je još u septembru postignuta načelna saglasnost da koaliciji "Crno na bijelo" pripadne bezbjednosni sektor.

Bonus video: