Bečić: Samo bojkot može srušiti posljednju diktaturu u Evropi

Lider Demokrata je upoznao Palmera sa konkretnim pokazateljima, kako su kazali iz Demokrata, duboke političke, institucionalne, pravne, moralne, ali i ekonomske kriz
78 pregleda 12 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 21.09.2017. 19:04h

Demokratska partija socijalista već godinama pokazuje da za njih dogovor ne znači ništa i zato je opozicija prinuđena da se bojkotom Parlamenta brani od antidemokratskih nasrtaja posljednjeg diktatorskog režima u Evropi, poručio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić na današnjem sastanku u Podgorici sa direktorom Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt dipartmentu, Metjuom Palmerom.

Lider Demokrata je upoznao Palmera sa konkretnim pokazateljima, kako su kazali iz Demokrata, duboke političke, institucionalne, pravne, moralne, ali i ekonomske krize. Bečić je istakao da politička kriza datira još od 2012. godine i da je kontinuitet krize "praćen i kontinuitetom prevara DPS-a", kada god su opozicija i vlast pokušavali izaći iz krize usvajanjem zakona, raznim dogovorima i sporazumima.

"DPS je pokazao da za njih dogovor ne znači ništa, zato je opozicija prinuđena da se bojkotom Parlamenta brani od antidemokratskih nasrtaja poslednjeg diktatorskog režima, u jedinoj zemlji u Evropi u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima. Bojkot je bio odgovor brojnih lidera opozicije u regionu koji su danas državnici, predvodnici vlasti i uvaženi međunarodni partneri, tako da i mi bojkot doživljavamo kao prinuđeno rješenje u procesu borbe za elementarna demokratska dostignuća u antidemokratskom ambijentu”, naglasio je Bečić.

On je istakao da je ulazak Crne Gore u EU veliki strateški cilj i Demokrata i Crne Gore, ali da je svima jasno da sadašnja garnitura vlasti ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine, kao ni sprovesti nužne ekonomske reforme.

“Zato proces ulaska u EU pripada onima koji nemaju hipoteke prošlosti, ali koji imaju snage, spremnosti, znanja i čistine da tom velikom izazovu odgovore na uspješan način. Demokrate su spremne da predvode Crnu Goru na tom putu”, kazao je Bečić.

Na sastanku kojem je priusustvovala i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Margaret Ujehara, predsjednik Demokrata je Palmera upoznao sa aktivnostima Demokrata i rezultatima koje su postigli u prethodne tri godine djelovanja na crnogorskoj političkoj pozornici.

“Činjenica da naša podrška raste iz dana u dan, da smo uspjeli da saberimo različitosti u jedan tim, gradeći put pobjeda, a ne podjela, da imamo najveći manevarski prostor, govori u prilog tezi da su Demokrate ubjedljivo najveća garancija unutrašnje kohezije, ali i neophodnih demokratskih promjena koje nasušno trebaju Crnoj Gori. Program Demokrata, nova kadrovska ponuda, način vršenja vlasti na lokalnom nivou, iskrenost i principijelnost u vođenju politike, čiste ruke, ali i svakodnevni terenski rad i komunikacija sa građanima, ukazuju da rast Demokrata niko i ništa u Crnoj Gori ne može zaustaviti, bez obzira na brutalne atake i napade sa različitih strana političko-kriminalnih struktura”, istakao je Bečić.

Kako su kazali iz Demokrata, razgovor je protekao u konstrtuktivnoj razmjeni mišljenja uz dogovor da će se saradnja i komuniukaicja nastaviti i u narednom periodu.

Bonus video: