Evropa sad: Inicirati skraćenje mandata Skupštini do 15. januara

Iz Pokreta Evropa sad apelovali da se omoguće uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u istom danu

8276 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) pozvao je da se najkasnije do 15. januara inicira skraćenje mandata Skupštini.

"Nakon što su učesnici parlamentarne većine konstatovali da ne postoji dogovor o formiranjalu 44. Vlade, a pojedini lideri već isključili mogućnost nastavka pregovora, pozivamo poslanike crnogorskog parlamenta da postupe državnički i odgovorno, te podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara, kako bi se u jednom danu održali predsjednički i parlamentarni izbori.

"U međuvremenu je neophodno kompletirati Ustavni sud, kako bi se konačno ova važna sudska institucija u punom kapacitetu stavila u funkciju i tako spriječile brojne zloupotrebe poput onih kojima poraženi politički akteri već mjesecima blokiraju tranziciju vlasti u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Javnosti će, kako navode iz PES-a, u odnosu na ova dva pitanja biti jasno ko bježi od izbora i suda građana, te ko želi "potencijalnim miniranjem dogovora oko Ustavnog suda da produži političku i institucionalnu agoniju", kako bi uprkos ubjedljivim porazima nastavio da upravlja Podgoricom i Pljevljima.

Kazali su da Pokret Evropa sad ima jasan stav koji vodi razrješenju krize i da je kao takav "apsolutno usaglašen sa državnim interesom" i voljom "ogromne većine građana".

"Zato apelujemo na hitno izglasavanje sudija Ustavnog suda i skraćenje mandata Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu, čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: