Bisera Turković uputila protestno pismo Abazoviću: Narušavaju se odnosi Crne Gore i BiH

"Odlukom Ustavnog suda BiH 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države”, navela je Biusera Turković

22693 pregleda 68 komentar(a)
Bisera Turković, Foto: Shutterstock
Bisera Turković, Foto: Shutterstock

Prisustvo zvaničnika crnogorske Vlade na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao dan Republike Srpske (RS), narušava međususjedske odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković.

Turkovićeva je uputila protestno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom prisustva ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanosti u Banjaluci, prenosi N1.

“Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda BiH 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države”, navela je ona.

Ona je ukazala da se obilježavanjem 9. januara kao dana RS, prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i diskriminišu pripadnici konstitutivnih naroda u BiH.

“Prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju nezakonitog praznika predstavlja čin nepoštovanja institucija BiH tim prije što je Abazović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine”, istakla je.

Ona je rekla da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak BiH, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima.

“Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice NATO-a pristali da prisustvuju svečanosti na kojoj je dodijeljen orden Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije koja provodi agresiju na Ukrajinu”, dodala je Turkovićeva.

Ona je kazala da su zvaničnici Crne Gore uvijek dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i da su spremni da rade još snažnije na povezivanju između dvije države.

“Ali ključni preduslov za saradnju jeste međusobno poštovanje te uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država”, navodi se u pismu Abazoviću.

Bonus video: