DPS Danilovgrad: Pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti Velimira Đokovića

"Kakva je poruka novim generacijama? Da se sukobljavaju? Da se opterećuju nacionalizmima u eri globalizacije i univerzalnih vrijednosti slobode i pravde? Gdje to ide opština Danilovgrad?"

7504 pregleda 11 komentar(a)
Danilovgrad (ilustracija), Foto: Shutterstock
Danilovgrad (ilustracija), Foto: Shutterstock

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Danilovgrad saopštio je da radnjama kao sa sjednice Odbora za dijasporu Srba u regionu Skupštine Srbije nije mjesto u državi Crnoj Gori i opštini Danilovgrad i konstatovao je da Klub odbornika i ostali klubovi u Skupštini opštine treba da iskažu stav prema ovakvim radnjama i pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad Velimira Đokovića, koji krši Ustav i Zakon Crne Gore.

"Danilovgrad je sa nevjericom ispratio informacije iz Beograda, sa sjednice Odbora za dijasporu Srba u regionu Skupštine Republike Srbije, a posebno istupanje aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad Velimira Đokovića", dodaje DPS Danilovgrad u saopštrenju dostavljenom medijima.

Kažu da su čudne poruke predsjednika Skupštine, koje su prvi put objavljene baš u parlamentu druge države, na mjestu koje nije primjereno za iznošenje planova i programa za prostor u matičnoj državi, koji uz to u nedavnim programskim ciljevima nikad nijesu planirani.

"Sa naknadnom pameću i posebnim namjerama, kao poseban doprinos 'srpskoj stvari' u Crnoj Gori, ove namjere predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad, prepoznaju se kao loše za interese države Crne Gore i našeg grada", navode iz DPS-a.

Dodaju da je isticanje i hvaljenje da je poslije dva dana od stupanja na funkciju, prvi postavio zastavu susjedne države Srbije u službenim prostorijama Skupštine opštine Danilovgrad i time, kako kažu, prekršio Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju državnih simbola, kao i najavljenim aktivnostima, predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad javno se pohvalio u parlamentu druge države, dokazujući da nije dostojan vršenja funkcije koja mu je javno povjerena.

"Zašto isticati zastavu države Srbije? Da li izazvati mržnju, nepriznavati svoju državu, a biti predsjednik Skupštine opštine? Ima li tu zdravog razuma, rodoljublja ili makar poštovanja prema precima i njihovim bitkama za ovo parče neba? Stvarati mržnju, najlakše je. Tu ne treba ni pamet ni škola. Graditi mir, kompromisom, tolerancijom i znanjem je teško i zahtjevno, ali je čestito i trajno. Što je svrha? Poniziti svoj narod, izazvati patnju, povrijediti nacionalna osjećanja drugih? Možda je u pitanju i veliki lični interes", pitaju iz DPS-a.

Navode i da građanin, opredijeljen za građanske vrijednosti, usvojene od strane prosvijećenih naroda svijeta, ne može da shvati ovakve radnje.

"Kakva je poruka novim generacijama? Da se sukobljavaju? Da se opterećuju nacionalizmima u eri globalizacije i univerzalnih vrijednosti slobode i pravde? Gdje to ide opština Danilovgrad? Mi, i naši potomci imaćemo duboke posljedice činjenja ovako neodgovornih lica. Ima li razuma i odgovornosti za vršenje javne funkcije? Rušiti temeljne vrijednosti države? Ima li naziva za takve radnje? Izdaja nacionalnih interesa", zaključio je DPS Danilovgrad.

Bonus video: