Đurović: Konsultacije o sudijama US čim bude utvrđena lista kandidata

Na pitanje da li smatra da bi istovremeno održavanje vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora bilo dobro rješenje, Đurović je odgovorila potvrdno

10430 pregleda 9 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Prioritet svih parlamentarnih partija treba da bude deblokada Ustavnog suda, kako bi svi izbori bili u potpunosti regularni, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je navela da pozdravlja činjenicu da se na posljednji konkurs za sudije Ustavnog suda prijavio veći broj kandidata nego na prethodnim.

„To samo govori u prilog tome da su se otvorili svi demokratski procesi u Crnoj Gori i da ljudi vjeruju da će zaista biti izabrani oni koji su najprofesionalniji i najodgovorniji“, kazala je Đurović agenciji MINA.

Ona je rekla da vjeruje da će u najbržem mogućem roku doći do izbora sudija Ustavnog suda.

„Ponavljam da ne treba kalkulisati sa brojem sudija koje će biti izabrane, već da treba izabrati sve četvoro, kako bi Ustavni sud bio kompletan i mogao da donosi sve odluke u punom sastavu“, naglasila je Đurović.

Na pitanje da li će inicirati još neki razgovor u vezi sa dogovorom oko izbora Ustavnog suda, ona je odgovorila da se politički dijalog odvija neprestano.

Đurović je kazala da će, čim bude utvrđena lista kandidata, pozvati na konsultacije šefove poslaničkih klubova.

„Mislim da prvenstveno na tom nivou treba dogovarati, da vidimo način i metodologiju kako da dođemo da najkvalitetnijih rješenja. Prioritet je da imamo prvenstveno profesionalne kandidate za sudije Ustavnog suda“, dodala je Đurović.

Ona je podsjetila da u Podgorici, iako su izbori održani 23. oktobra, još nije došlo do formiranja vlasti i proglašenja konačnih rezultata, baš zbog žalbi i blokade Ustavnog suda.

„Tako da mislim da je Ustavni sud definitivno prioritet za održavanje svih izbora“, rekla je Đurović.

Na pitanje da li smatra da bi istovremeno održavanje vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora bilo dobro rješenje, Đurović je odgovorila potvrdno.

Ona je kazala da je krajnji rok i njena obaveza da do 19. januara raspiše predsjedničke izbore, a termin za održavanje mora biti u rasponu od 60 do 90 dana.

„Datum koji pominju pojedini politički subjekti bi mogao biti 2. april“, rekla je Đurović.

Upitana kako komentariše to što nije došlo do dogovora oko formiranja 44. Vlade, ona je kazala da se vodi zakonskim odrednicama, prema kojima mandatar ima rok od 90 dana da Skupštini predstavi sastav i program vlade.

„Želim da vjerujem da će biti još razmišljanja u tom pravcu, ti rokovi nijesu prošli. Još postoji mogućnost da dođe do dogovora i da se formira 44. vlada“, rekla je Đurović.

Bonus video: