Opština Budva pozvala građane na veliki protest u subotu

"Ne obazirući se na akte kakvi su Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Ustav Crne Gore, Zakon o lokalnoj samoupravi, Povelja o prostornom planiranju, Vlada i krnji Parlament imaju namjeru da Zakonom uređuju sve što se tiče upravljanja prostorom", smatraju iz Opštine
62 pregleda 4 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.09.2017. 14:26h

Opština Budva pozvala je građane da se u subotu odazovu protestnom skupu protiv, kako su kazali, centralizacije Crne Gore, u pokušaju sprječavanja usvajanja Predloga zakona o planiranju i izgradnji.

"Pozivamo vas da se u subotu u 18 časova okupimo u Akademiji znanja i sa protestnog skupa uputimo primjedbe Vladi i krnjem Parlamentu, koji imaju namjeru da centralizuju i preuzmu prostor kao posljednji resurs države, a posebno naše lokalne samouprave", navodi se u pozivu Opštine Budva.

Kako smatraju, namjera Vlade je suprotna, prije svega, Evropskoj povelji i Ustavu Crne Gore.

"Ne obazirući se na akte kakvi su Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Ustav Crne Gore, Zakon o lokalnoj samoupravi, Povelja o prostornom planiranju, Vlada i krnji Parlament imaju namjeru da Zakonom uređuju sve što se tiče upravljanja prostorom: planiranje prostora, izgradnja objekata, izgradnja privremenih objekata, legalizacija bespravno podignutih objekata, eksproprijacija, inžinjerska komora, licence", navodi se dalje u pozivu.

Dalje se kaže da svi koji imaju nešto protiv, počev od “neposlušnih” opština sa dojučerašnjom opozicijom na vlasti, do Inženjerske komore i strukovnih udruženja, ovim su Zakonom obespravljeni i marginalizovani.

"Temeljna prava građana u gradovima su njime narušena, a temeljna pitanja struke se ostavljaju bez valjanih instituta zaštite javnog interesa. Uz mnogo nedefinisanosti i bez kredibilnog multidisciplinarnog pristupa nasušno potrebnoj cjelovitoj reformi u oblasti prostornog planiranja, MORT u ovom trenutku demonstrira grubu silu i neviđenu bahatost u obračunu sa kritičarima dokumenta", ističu u Opštini i dodaju:

Uz to, napominju, tri godine do potpune primjene Zakona ostavljaju prostor i za nastavak dosadašnje prakse i dalje devastacije prostora i za nasilno preuzimanje preostalih atraktivnih prostora.

"Jasno je da ovakav Zakon nema budućnost kada o njemu budu odlučivala nezavisna tijela i komisije EU, pa i Ustavni sud Crne Gore. Međutim, prelazni period će biti sasvim dovoljan da se atraktivne lokacije diljem Crne Gore preuzmu, a da se kasnije, kao i do sada, sve opravda neznanjem i neobaviještenošću", ističu u Opštini Budva.

Iz Opštine navode da je Vlada i do sada na investicioni pritisak odgovarala pristajanjem na gubitak preduzeća, dokova, prirodnog i društvenog identiteta, sve do narastajućih potreba za eksteritorijalnošču. Licemjerno je, smatraju, danas za to optuživati samo lokalne samouprave, jer je krovna institucija uvijek mogla i morala da ukaže na neodgovarajuće planove i da ih zaustavi.

"Umjesto toga, građanima se sada nameće besprizoran „zakoniti“ put olakšavanju korupcije u suženom prostoru onih koji odlučuju i oduzimanje prava lokalnim zajednicama da najbolje znaju šta je za njih dobro, koje potencijale imaju, kako žele da ih koriste i kakve im opasnosti prijete.U obračunu sa korupcijom i zloupotrebama Evropa je odavno dala odgovor kroz institut lokalne samouprave. I Sofokle je davno rekao: „To nije grad što samo jednom pripada.“ Želimo i mi da poručimo da ni Crna Gora ni Budva ne pripadaju Vladi ni krnjem Parlamentu, već svojim građanima!", zaključuju u Opštini Budva.

Bonus video: