Vlada usvojila izmjene i dopune Uredbe o viznom režimu

Izmjenama je predviđeno brisanje člana 8 kojim je dozvoljeno da strani državljani sa boravišnom dozvolom Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu bez vize da uđu u Crnu Goru i u njoj borave deset dana

11263 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vlada je usvojila izmjene i dopune Uredbe o viznom režimu, kojima će se, kako je saopšteno na sjednici, obezbijediti harmonizacija domaćeg zakonodavstva i prakse sa politikom EU.

Izmjenama je predviđeno brisanje člana 8 kojim je dozvoljeno da strani državljani sa boravišnom dozvolom Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu bez vize da uđu u Crnu Goru i u njoj borave deset dana. To rješenje kritikovala je Evropska komisija u decembru.

EK je u u petom izvještaju o praćenju bezviznog režima EU sa Crnom Gorom, Albanijom, BiH, Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, navela da Crna Gora treba hitno da uskladi viznu politiku sa Evropskom unijom kada su u pitanju treće države, posebno one koje predstavljaju neregularne migracijske ili bezbjednosne rizike za Uniju.

Vlada je, u cilju usklađivanja politika sa politikama EU, usvojila i Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije, s obzirom na neovlašćene aktivnosti bušenja koje Turska sprovodi u istočnom Sredozemlju.

"Postoji raspoloženje da se sa komšijskim zemljama organizuju zajedničke sjednice vlada"

Abazović je kazao da postoji raspoloženje da se sa komšijskim zemljama organizuju zajedničke sjednice vlada.

“Sjutra ću u Tirani imati radni sastanak na kojem će se otvoriti i to pitanje… U Sjevernoj Makedoniji postoji raspoloženje da nas ugoste. To bi poslalo jako lijepu poruku, fokus treba da bude na infrastrukturi… Najbliže smo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom da dobijemo termin zajedničke sjednice”, rekao je Abazović.

Bonus video: