Živković: Neophodno da se dogovorimo o datumu vanrednih izbora i riješimo pitanje funkcionalnosti Ustavnog suda

"DPS poziva sve političke subjekte na odgovoran odnos prema pitanju izbora sudija US", rekao je Živković

34444 pregleda 92 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2023. 18:09h

Crna Gora se nalazi pred organizacijom vanrednih parlamentarnih izbora, pa je stoga neophodno da se dogovorimo o datumu njihovog održavanja - poručio je danas iz Skupštine šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković.

"Da bismo riješili krizu, potrebno je da riješimo pitanje funkcionalnosti Ustavnog suda (US). Na oglas za sudije javilo se 25 kandidata, u petak će se na Ustavnom odboru utvrditi njihova lista, nakon čega ćemo održati konsultativna saslušanja... DPS poziva sve političke subjekte na odgovoran odnos prema pitanju izbora sudija US", kazao je on na pres-konferenciji u parlamentu.

Živković je naveo da je neophodan "suštinski dijalog" kako bi se riješilo pitanje funkcionalnosti US, koje, kaže, vodi do prijevremenih izbora.

"DPS će se truditi da ovo pitanje riješimo suštinski", dodao je.

Poslanik DPS-a tvrdi da je ta stranka imala odgovoran odnos prema pitanju izbora sudija i na prethodnim konkursima, i kao primjer za to navodi podršku nekim kandidatima na Ustavnom odboru u julu.

"Kasnije smo iskazali stav da je kroz proces dijaloga neophodno obezbijediti većinu. Naš odnos će i sad biti odgovoran. Ne licitiram s imenima kandidata. Nema dileme, dobro smo pročitali poruke međunarodnih partnera (o izboru sudija). Ali strogo se vodimo onim što je interes države, a to je ne samo da osposobimo US, nego da izaberemo i ugledne pravnike u Sudski savjet i vrhovnog državnog tužioca. Interes je da izaberemo četvoro sudija i riješimo ovo pitanje", podvukao je.

Upitan da li je DPS-u prihvatljivo da predsjednički i parlamentarni izbori budu održani istog dana, Živković je odgovorio da je potrebno obaviti konsultacije na najvišem nivou parlamentarnih subjekata i doći do najracionalnijeg rješenja, "da se moguće ti izbori održe u jednom danu".

"Mi smo govorili da bi bilo dobro da imamo parlamentarne prije predsjedničkih izbora", rekao je.

Živković smatra da bi u trenutnim političkim okolnostima najsvrsishodnije bilo da izvršna vlast (Vlada) zatraži skraćenje mandata parlamentu.

"Da li će DPS podnijeti tu inicijativu, vidjećemo od razvoja daljih događaja", poručuje.

On je rekao da su u DPS-u u toku konsultacije o predsjedničkom kandidatu ove partije, i dodao da će mediji o tome biti blagovremeno obaviješteni.

Naveo je i da će način nastupa DPS-a na parlamentarnim izborima takođe biti dio konsultacija i da će javnost tome biti obaviještena.

"Oni koji podnose referate u parlamentu druge države ne mogu obavljati značajne funkcije"

Govoreći o inicijativama za razrješenje predsjednika opština i lokalnih parlamenata iz Demokratskog fronta (DF) koji su bili u Skupštini Srbije i tamo predstavljali rezultate svog rada, Živković je rekao da "oni koji ne žele da Crna Gora bude država, podnose referate".

"Takvu bruku i sramotu građani su prozreli. Smatramo da oni ne mogu obavljati ovako značajne funkcije u Crnoj Gori. Utrkuju se ko će prije pogaziti Ustav... Najmanji moralni čin bio bi da podnesu ostavke. Ali pošto neće, da čujemo kakav je odnos njihovih koalicionih partnera prema tome", naglasio je

Na pitanje o potencijalnoj saradnji DPS-a s DF-om, čiju je mogućnost, ako se dese kadrovske promjene u DPS-u, nagovijestio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, Živković odgovara da njegova stranka sarađuje s drugima na bazi određenih vrijednosti.

Danijel Živković
foto: Luka Zeković

"Mi smo otvorili evroatlantsku perspektivu, otvorili sva poglavlja s EU... Mi sarađujemo na bazi vrijednosnih sudova i stavova, i ovo su stavovi koje smo utemeljili. Ko ovo hoće da poštuje, dobrodošao je. Nisam stekao utisak da DF poštuje te vrijednosti...", konstatovao je.

Bonus video: