Crna Gora pohvaljena zbog rezultata u borbi protiv korupcije

U godišnjem izvještaju Komiteta Savjeta Evrope navodi se i da je imenovanje sudija Ustavnog suda bilo hitno potrebno jer je "nesposobnost političkih partija da se dogovore o kandidatima ostavila upražnjena mnoga mjesta u tom sudu"

15993 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PSSE) razmatraće krajem januara izvještaj u kojem se Crna Gora pohvaljuje zbog rezultata u borbi protiv korupcije, ali je iskazano žaljenje zbog neuspjeha da se imenuju sudije Ustavnog suda i članovi Sudskog savjeta.

Izvještaj je pripremio Komitet za praćenje poštovanja obaveza nastalih po osnovu članstva u Savjetu Evrope.

U Nacrtu rezolucije koja će, uz izvještaj Komiteta, biti razmatrana na sjednici PSSE u Strazburu od 23. do 27. januara, navodi se da PSSE poziva političke partije u Crnoj Gori da bez odlaganja nastave sa imenovanjima sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta i da sprovedu preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS/ODIHR) u vezi sa izbornim procesom prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

U izvještaju Komiteta podsjeća se da je Crna Gora 2022. godine doživjela značajnu političku nestabilnost koja je bila rezultat kontinuiranog procesa transformacije nakon izbora 2020. koji su prvi put u istoriji države sa vlasti skinuli DPS.

Navodi se da je imenovanje sudija Ustavnog suda bilo hitno potrebno jer je "nesposobnost političkih partija da se dogovore o kandidatima ostavila upražnjena mnoga mjesta u Ustavnom sudu", a predviđeno penzionisanje jednog od sudija u oktobru ostavilo je sud bez kvoruma.

"Sve političke stranke su bile i te kako svejsne značaja takvih imenovanja za vladavinu prava i pravilno funkcionisanje demokratskih institucija", piše u izvještaju.

Dodaje se da je razvoj događaja u borbi protiv korupcije veoma obećavajući i da hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, kao i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, možda ukazuje na stvarnu političku volju za suzbijanje korupcije.

"Međutim, politička debata se fokusirala na usvajanje sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom od strane Vlade. Ovakvi sporazumi postoje sa svim drugim vjerskim zajednicama, ali veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom su u Crnoj Gori izuzetno osjetljive i sadržaj sporazuma mnogi smatraju nezakonitim i neustavnim. Nakon odluke o usvajanju ovog sporazuma, DPS je povukao podršku Vladi Dritana Abazovića i 20. avgusta je parlament izglasao nepovjerenje. Abazovićeva Vlada je ostala kao prelazna vlada do formiranja nove vlade ili raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora", podsjeća se.

Ovi događaji su, kako se dodaje, omeli izbornu reformu i imenovanje sudija Ustavnog suda.

"Skupština je 21. oktobra ponovo propustila da imenuje sudije, tako da Ustavni sud sada nije u mogućnosti da pravilno funkcioniše po pitanju izbornih pitanja", zaključeno je u izvještaju.

Bonus video: