Orban sa Đukanovićem: Crna Gora spremna za članstvo u EU

Predsjednik Crne Gore sastao se sa premijerom Mađarske

12377 pregleda 28 komentar(a)
Đukanović i Orban, Foto: Twitter/Milo Đukanović
Đukanović i Orban, Foto: Twitter/Milo Đukanović

Crna Gora je spremna za članstvo u Evropskoj uniji, poručio je premijer Mađarske Viktor Orban tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Orban je to napisao na Tviteru tokom sastanka sa Đukanovićem, koji se nalazi u radnoj posjeti Mađarskoj.

"Danas sam imao divan sastanak sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, liderom zemlje koja bi već trebalo da bude članica EU. Crna Gora je spremna za članstvo", napisao je Orban.

Nakon sastanka Đukanović je takođe na Tviteru napisao da je imao još jedan dug, otvoren i prijateljski susret sa Orbanom.

"Veoma ohrabrujuće poruke za Crnu Goru, članicu NATO-a, na putu do članstva u EU. Mađarska je spremna da nastavi ekspertsku, razvojnu i svaku drugu pomoć našoj zemlji, ostajući dosljedno na fonu podrške evropskoj perspektivi regiona", napisao je Đukanović.

Dodao je da je zajednički izraženo očekivanje da će nakon skorih predsjedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori biti stvoreni uslovi za konkretne oblike saradnje u kontekstu ostvarenja strateškog evropskog cilja Crne Gore.

"Obostrano je visoko ocijenjen nivo političke i ekonomske saradnje između dviju prijateljskih zemalja", zaključio je Đukanović.

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, Đukanović je imao i sastanke sa investitorima iz Mađarske.

"Treba podsjetiti da su mađarski investitori veoma dugo prisutni u Crnoj Gori, da je u jednom značajnom periodu Mađarska bila zemlja broj jedan kada su u bitanju strane investicije u Crnoj Gori, da je i dalje vrlo visoko i da je vrlo konkretno zainteresovana za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata, projekata koji se tiču proizvodnje hrane i turizma i da je to vrlo realna i dogledna perspektiva za unapređenje ekonomske i ukupne međudržavne saradnje", istakao je Đukanović.

Naveo je i da je imao razgovore sa predsjednikom OTP banke, za koju kaže da je dominantna banka na bankarskom tržištu Crne Gore, kao i sa drugim velikim investitorom - grupacijom 4iG iz oblasti telekomunukacija.

"Oni su vlasnici sadašnje mobilne mreže One, nekadašnjeg Telenora, sa takođe ozbiljnim ambicijama za dalje širenje u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana", kaže Đukanović..

Ranije danas Đukanović je na radnom ručku razgovarao i sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak.

Bonus video: