Odbor utvrđuje listu kandidata za Ustavni sud

Na konkurs za sudije Ustavnog suda prijavilo se 27 pravnika

10469 pregleda 5 komentar(a)
U blokadi od sredine septembra: Ustavni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
U blokadi od sredine septembra: Ustavni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni odbor danas će utvrditi listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda na osnovu konkursa raspisanog krajem prošle godine.

Na oglas se, prema nezvaničnim informacijama, prijavilo 27 pravnika, ali postoji mogućnost da još neka prijava stigne poštom. Na konkurs su se, između ostalih, javili Jovan Kojičić, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Azra Jasavić, Fadil R. Kardović, Sanja Maslenjak, Marijan Aković, Ivan Radojičić, Azra Cama, Jelena Ružičić, Savo Rašović, Darko Mugoša, Snežana Armenko, Nikola Golubović, Edmond Ujkaj, Maja Šćepanović, Snežana Jonica, Faruk Resulbegović, Miomirka Tešić, Narcisa Maja Bošković, Amer Šukurica...

Ustavni sud je u blokadi od sredine septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta...

Decembarski oglas za izbor sudija je šesti od avgusta 2020. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika... Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran.

Izaslanici EU zaprijetili su Crnoj Gori krajem decembra mogućnošću prekida pregovora ako najkasnije do kraja januara ne bude izabrano svih četvoro sudija, naglašavajući da je to rješenje za izlazak iz političke nestabilnosti.

Premijer Dritan Abazović apelovao je juče na sve političke subjekte da budu odgovorni i zreli tokom izbora sudija Ustavnog suda.

”Mislim da svi treba da budemo svjesni političkog momenta i da ovog puta ovaj proces realizujemo na način kako je trebalo i u prethodnom periodu, ali nije postojao širi politički konsenzus. Prioritet svih prioritet je kompletiranje Ustavnog suda”, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

I iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče su pozvali sve političke subjekte na odgovoran odnos prema pitanju izbora sudija Ustavnog suda.

Bonus video: