Lekić: Ponuđeni metod formiranja vlade bio demokratski, javno odgovoran i isključivo u interesu zemlje

"Teško je razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URA i SNP-a već na prvom sastanku", kazao je lider Demosa

29487 pregleda 66 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Lider Demosa Miodrag Lekić, kojeg je Skupština krajem 2022. imenovala za mandatara, kazao je da je ponuđeni metod formiranja vlade bio demokratski, javno odgovoran i isključivo u interesu zemlje.

On se osvrnuo na nedavne ocjene premijera Dritana Abazovića da se pitanju formiranja nove izvršne vlasti pristupilo neozbiljno. Lekić je kazao da je, naprotiv, ponuđen ozbiljan metod rada, na bazi već dogovorene strukture vlade i programskih pravaca koji je prethodno potpisao 41 poslanik.

"Na tim osnovama sam na prvom sastanku 4. januara ponudio da u sledećiih 15 dana, ozbiljnim i vrlo intezivnim radom - mojih sastanka sa pojedinačnim strankama i na zajedničkim sastancima, sve zajednički finalizujemo, dakle kadrovski i programski. Sve na demokratski i javan način", saopštio je Lekić.

Kazao je i da je svakom političkom subjektu takođe ostavljena demokratska mogućnost da tokom rada, pa i na samoj sjednici odlučivanja u Skupštini, eventualno odustane od glasanja izbora i povjerenja novoj vladi, ako smatra da zato ima razloga.

"Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URA i SNP-a već na prvom sastanku, što je zatim sve potvrđeno i javnim stavom predsjednika URE.

"Ne želim da sve kvalifikujem u kategorijama kombinacije političke neozbiljnosti i repertoara prevara. Niti da nagađam da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremnu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi, čime bi se nastavila mizerija formata i profila dijela crnogorskih političara, kao i protektoratsko brukanje Crne Gore, bez presedana u njenoj istoriji Ili da li se kolegama interesno dopalo trajanje odavno raspale vlade 43. vlade sa intenziviranom proizvodnjom novih javnih skandala", dodao je Lekić.

Uputio je zahvalnost ostalim kolegama, posebno Demokratskom frontu i Demokratama.

"Želim da tokom naših pokušaja da se formira ozbiljna i javno odgovorna crnogorska vlada sa osnovnim pravcima konstituisanja Crne Gore kao pravne, evropske, demokratske i najzad dekriminalizovane države - zahvalim ostalim kolegama, posebno većim strankama, Demokratskom frontu i Demokratama na povjerenju i nesebičnom odnosu koji su pokazali u domenu kadrovskih, programskih i drugih organizacionih pitanja.

"Vjerujem da će ovaj sastav i u narednom periodu dati doprinos traženju demokratskih i racionalnih rješenja u pokušajima izlaska iz dubokog političkog, institucionalnog, iznada svega vrijednosnog poremećaja u zemlji", zaključio je Lekić.

Bonus video: