Odbačena krivična prijava protiv predsjednika i dijela članova DIK-a

SDT odbacio i krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Opštinske izborne komisije Budva. Mugoša kazao da je rad DIK-a podložan sudu javnosti, ali i da je podnošenje krivičnih prijava zbog nezadovoljstva odlukama izborne administracije "svojevrstan politički i institucionalni pritisak"

18921 pregleda 5 komentar(a)
Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, Foto: Luka Zeković
Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša saopštio je da je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu nosioca izborne liste „Građanska akcija“ Božidara Vujičića iz Budve, podnijetu protiv njega i dijela članova DIK-a - Damira Suljevića, Milana Marovića, Milisava Ćorića, kao i zamjenika članova Nikole Angelovskog i Miloša Giljena.

Odbačena je i krivična prijava protiv predsjednika i članova Opštinske izborne komisije Budva.

U krivičnoj prijavi koju je SDT odbacio, Vujičić je naveo da su predsjednik i članovi DIK-a zloupotrijebili službeni položaj, glasajući za odbacivanje prigovora koji je Vujučić podnio na odluku Opštinske izborne komisije Budva, koja je utvrdila konačne rezultate izbora za odbornike održanih 23. oktobra prošle godine.

U odgovoru na krivičnu prijavu predsjednik i članovi DIK-a protiv kojih je podnesena krivična prijava pozvali su se na Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da se prigovor može podnijeti zbog povrede biračkog prava u toku izbora, a da se Ustavni sud odredio da pojam „u toku izbora“ obuhvata momenat do utvrđivanja konačnih rezultata izbora. Kako je OIK Budva utvrdila konačne rezultate izbora, predsjednik i dio članova DIK-a smatrali su da prigovor na tu odluku OIK Budva nije dozvoljen, navodi Mugoša.

"SDT je u rješenju o odbacivanju krivične prijave naveo da je Ustavni sud ovakav stav na koji su se pozvali predsjednik i članovi DIK-a zauzeo u više odluka, te da je saglasno članu 3 Zakona o Ustavnom sudu svako dužan da poštuje odluke Ustavnog suda", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je da je rad Državne izborne komisije podložan sudu javnosti, ali i da je podnošenje krivičnih prijava zbog nezadovoljstva odlukama izborne administracije "svojevrstan politički i institucionalni pritisak".

"Pozivam političke aktere da svoje političke i ideološke ciljeve ostvaruju na demokratski način legitimnim metodama političke borbe, a ne pokušajem pritiska na članove organa za sprovođenje izbora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: