Traže mjesta u bordovima direktora

“Vijesti” nisu uspjele od dijela predlagača dobiti pojašnjenja izmjena, a izmjene zakona nijesu komentarisali ni u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)
234 pregleda 8 komentar(a)
Poslanici DPS, Foto: Boris Pejović
Poslanici DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2018. 05:55h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) podnijeli su Skupštini Crne Gore predlog izmjena Zakona o sprečavanju korupcije kojim bi se odbornicima omogućilo da istovremeno budu predsjednici i članovi odbora direktora, što je sada zabranjeno.

Na osnovu zahtjeva Zajednica opština Crne Gore, izmjene zakona predložili su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović, Daliborka Pejović, Momčilo Martinović i Petar Ivanović, zahtijevajući da se odbornicima ne brani da istovremeno budu na više funkcija.

Član 12 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije odbornicima zabranjuje da istovremeno bude predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća ili ustanove čiji je vlasnik država ili opština.

Predlagači izmjena smatraju da nije pošteno da odbornici budu svrstani u istu grupu sa predsjednikom države, premijerom i članovima vlade, poslanicima, tužiocima i sudijama.

“Svrstavanje odbornika u rang najviših državnih funkcija i sa tim ograničavanje za vršenje više javnih funkcija, pokazalo se kao veliki problem u praksi, posebno ako imamo u vidu veličinu i broj stanovnika pojedinih opština, te dovelo u pitanje uopšte mogućnost da se sačini kvalitetna lista odbornika sa stručnim i prepoznatljivim kandidatima, koji mogu kvalitetno reprezentovati građane u skupštini opštine, kao mjestu gdje se donose najznačajnije odluke za lokalno stanovništvo”, navodi se u obrazloženju.

Predlagači ističu da će se na taj način omogućiti nesmetano funkcionisanje skupština opština i obezbijediti da skupština preko svojih predstavnika u organima upravljanja vrši kontrolnu funkciju, kao jednu od njenih osnovnih funkcija.

“Vijesti” nisu uspjele od dijela predlagača dobiti pojašnjenja izmjena, a izmjene zakona nijesu komentarisali ni u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). Agencija ima zakonsku obavezu da obezbijedi mišljenje na zakone koji se tiču borbe protiv korupcije. Mišljenje o izmjenama trebalo bi da saopšti i Vlada.

Predlagači tvrde da su odbornici sa aspekta rizika od korupcije “na ljestvici nalaze daleko ispod mnogih državnih i lokalnih funkcionera, za koja nijesu propisana ograničenja”.

“Smatramo neophodnim izmjenu ovog člana, kako bi se obezbijedilo da skupština preko svojih predstavnika u organima upravljanja javnih službi vrši kontrolnu funkciju”, ističe se. Na zahtjev Brisela, prije sedam godina, izmijenjen je Zakon o sukobu interesa koji je omogućavao poslanicima da istovremeno budu direktori institucija i predsjednici opština.

Zaboravili da primaju i odborničke nadoknade

Iako se u obrazloženju zakona navodi da treba imati u vidu da odbornici u većini opština funkciju obavljaju volonterski, među samim predlagačima ima poslanika koji dobijaju naknadu i kao odbornici.

Tako je, primjera radi, Marta Šćepanović u imovinskom kartonu pored poslaničke prijavila da prima i odborničku naknadu od 126 eura u Skupštini opštine Kolašin.

Martinović je istovremeno poslanik i odbornik u Skupštini prestonice, ali nije poznato da li za to prima naknadu.

Bonus video: