Ustavni odbor utvrdio listu 27 kandidata prijavljenih za US

Odbor je formirao Komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom. U komisiji su Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić iz DPS-a i Momo Koprivica iz Demokrata

14054 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ustavni odbor jednoglasno je utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda na osnovu konkursa raspisanog krajem prošle godine.

Odbor je formirao Komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom. U komisiji su Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić iz DPS-a i Momo Koprivica iz Demokrata.

Na oglas se prijavilo 27 pravnika.

Na konkurs su se javili Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Mušović Medina, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao da vjeruje da je kucnuo čas da dijalogom vlasti i opozicije izaberu sudije Ustavnog suda, navodeći da sva odgovornost leži na 13 članova Ustavnog odbora.

“Ako neki od predloženih kandidata ne dobiju podršku barem desetoro nas na glasanju od nas 13-ro članova Odbora, znamo da će i taj javni poziv propasti, bez obzira što ćemo to uputiti ka plenumu”, rekao je Popović.

Vesna Pavićević (DPS) je apelovala da u što kraćem roku izaberu sudije US, jer su odgovorni da ozbiljno priđu zadatku i omoguće da taj sud funkcioniše, i time se stvore uslovi da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Za sudiju Ustavnog suda može da konkuriše ugledni pravnik, koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Za izbor sudija US u Skupštini je potrebna dvotrećinska većina. Ustavni sud je u blokadi od sredine septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta...

Decembarski oglas za izbor sudija je šesti od avgusta 2020. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika... Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran.

Bonus video: