Vujičić: Građani potpuno obespravljeni od strane političkih partija

"Ustavom Crne Gore građani, koji imaju crnogorsko državljanstvo, određeni su kao vlasnici države Crne Gore, Ustav im omogućava da vlast ostvaruju na dva načina, putem referenduma i preko slobodno izabranih predstavnika"

1684 pregleda 2 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić saopštio je da su građani Crne Gore potpuno obespravljeni od strane političkih partija.

Građanska akcija učestvovala je na lokalnim izborima u Budvi, održanim 23. oktobra 2022. godine i prema konačnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini opštine Budva ostala ispod cenzusa, osvojivši 99 glasova. U Budvi je na lokalnim izborima pravo glasa iskoristio 11.391 birač.

Vujičić je reagovao na odluku Specijalnog državnog tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu nosioca Vujičića protiv predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikole Mugoše i dijela članova DIK-a - Damira Suljevića, Milana Marovića, Milisava Ćorića, kao i zamjenika članova Nikole Angelovskog i Miloša Giljena.

"Državna izborna komisija, Ustavni sud i specijalni tužilac Vukas Radonjić, svi izabrani direktno ili indirektno voljom predsjednika političkih partija, utvrdili su da zaštita biračlog prava u toku izbora znači zaštita biračkog prava građana do usvajanja konačnih rezultata izbora, ne i nakon odluke o kanačnim rezultatikma izbora. Ako se konačni rezultati izbora usvoje bez odluke Ustavnog suda o ustavnim žalbama, zbog povrede biračkog prava u toku izbora ili ako se konačni rezultati izbora za predstavnike usvoje bez podataka, koji su kandidati dobili mandate, onda se prigovor ne može podnijeti. Odlično su to smislili", naveo je Vujičić.

Dodaje da je partijama "malo što su oba ustavom određena prava građana na ostvarivanje vlasti oduzeli građanima, već preko sudija Ustavnog suda, koje biraju poslanici izabrani diskriminacijom biračkog prava, preko članova državne izborne komisije i članova opštinske izborne komisije, koje takođe biraju partije, ne dozvoljavaju građanima da se žale na povrede prava građana u toku izbornog procesa".

"Jer svi zajedno smatraju da građani nemaju pravo da podnesu prigovor na konačne rezltate izbora, koji su usvojeni bez konačne odluke Ustavnog suda na ustavne žalbe birača i na konačne rezultate izbora za izbor predstavnika, koji u sebi ne sadrže podatke koji su kandidati dobili mandat, zbog čega su izbori i raspisani, već samo koje izborne liste su dobile mandate. Ustavom Crne Gore građani, koji imaju crnogorsko državljanstvo, određeni su kao vlasnici države Crne Gore, Ustav im omogućava da vlast ostvaruju na dva načina, putem referenduma i preko slobodno izabranih predstavnika. Ako vlast ne proističe iz slobodno izražene volje građana ne može se priznati".

U praksi, dodaje Vujičić, građani ne mogu da ostvare vlast ni jednim od ova dva prava.

"Ostvarivanje vlasti putem referenduma je nemoguće, jer partije ne žele da usvoje Zakon o referendumu, putem slobodno izabranih predstavnika na izborima isto ne mogu, jer ne biraju predstavnike već izborne liste. Odluku koji kandidat će dobiti mandat donosi predsjednik partije, jer daje saglasnost na redosled kandidata na izbornoj listi. Jasno je da građani ne biraju slobodno predstavnike, već predstavike bira predsjednik partije, koji određuje redosled kandidata na izbornim listama. Zbog raspodjele mandata kandidatima po redosledu kandidata na izbornoj listi diskriminiše se pravo kandidata da budu birani bez diskriminacije. Zbog navedenog, izbori ne predstavljaju izraz slobodno izražene volje birača, već predstavljaju izraz volje predsjednika političkih partija i ne bi smjeli biti priznati. Istinske slobode građana nema bez prava birača da biraju i budu birani bez diskriminacije a to se može ostvariti samo na jedan način, otvaranjem izbornih listi da svi kandidati imaju jednaku šansu da dobiju mandat, da birač zaokruži naziv izborne liste ali i da zaokruži ime i prezime kandidata sa izborne liste kome želi da prenese pravo da ga predstavlja u ostvarivanju vlasti, mandat će dobiti onaj kandidat sa liste, koji dobije najviše glasova birača", zaključio je Vujičić.

Bonus video: