Bastijančić: Odnosi Crne Gore i Hrvatske sadržajni i partnerski

Bastijančić je, u ime predsjednika države Mila Đukanovića, svim Hrvatima u Crnoj Gori čestitao Dan hrvatskog naroda, koji se obilježava u znak sjećanja na 13. januar 809. godine, kada su mošti Svetog Tripuna iz Carigrada prenešene u Kotor

5770 pregleda 7 komentar(a)
Dalić i Bastijančić, Foto: Predsjednik.me
Dalić i Bastijančić, Foto: Predsjednik.me

Odnosi Crne Gore i Hrvatske su sadržajni, partnerski i intenzivni, kazao je savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić na svečanosti održanoj povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Bastijančić je, u ime predsjednika države Mila Đukanovića, svim Hrvatima u Crnoj Gori čestitao Dan hrvatskog naroda, koji se obilježava u znak sjećanja na 13. januar 809. godine, kada su mošti Svetog Tripuna iz Carigrada prenešene u Kotor.

On je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, naglasio da o značaju, značenju, važnosti i vrijednosti ovog datuma najbolje svjedoči respektabilan auditorijum, i po sastavu i po broju, koji prisustvuje svečanosti.

"Ovo je pogodna prilika da se oda istinsko priznanje Hrvatima u Crnoj Gori na uspješnom dugotrajnom predstavljanju svoje znamenite tradicije i znalačkom njegovanju jedinstvene kulturno-istorijske riznice izvan granica svoje matice, koji ujedno doprinose uvećanju i legitimisanju bogatstva demografske slojevitosti i kulturne raznolikosti Crne Gore", istakao je Bastijančić.

Kako je naveo, kada je riječ o odnosima dviju država, njihovom nivou, kvalitetu i međusobnom razumijevanju, neupitno su sadržajni, partnerski i intenzivni, i opravdano je očekivati njihovo kretanje ka daljem unapređenju.

U prilog takovoj konstataciji, kako je naglasio Bastijančić, govore brojni i česti susreti najviših državnih zvaničnika.

Bastijančić se posebno osvrnuo na nedavno održanu svečanost u Zagrebu povodom 30 godina rada Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i petogodišnju realizaciju projekta „Putevima bokeljskih Hrvata", čiji su pokrovitelji predsjednici Crne Gore i Hrvatske.

"Za sjetiti nam se, sada i ovdje, Antona Gustava Matoša i njegovih mudrih riječi i opominjućih kazivanja: "Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube". Niti će ga izgubiti crnogorski Hrvati u Crnoj Gori, niti će ga izgubiti hrvatski Crnogorci u Hrvatskoj, dok nas god bude, a biće nas i mora nas biti još više, nepokolebljivo zagledanih u horizont neprolaznih evropskih tekovina”, zaključio je Bastijančić.

Na svečanosti, koja je održana u Sportskom centru "Župa” u Tivtu, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog, društvenog i kulturnog života dvije države, kao izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića govorio je ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Navodi se da se kao izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića prisutnima obratio ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kao specijalni gost, pozdravnu riječ je imao i Zlatko Dalić, trofejni sekletor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Bonus video: