Ustav da brane stručnjaci, a ne partijci

Opšti interes je da se izaberu stručni i nepristrasni i da se tokom intervjua ukaže šta kome od kandidata u tom pogledu eventualno nedostaje, kaže direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević

32675 pregleda 25 komentar(a)
Ubrzo saslušanja prijavljenih: sa jučerašnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ubrzo saslušanja prijavljenih: sa jučerašnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Iako su predstavnici međunarodne zajednice jednoglasno saopštili da je neophodno hitno izabrati sudije Ustavnog suda, to ne znači da su partije saglasne oko toga kakve kandidate treba da izaberu, pa ostaje da se vidi da li će insistirati na sebi bliskim ljudima ili će imati sluha za opšti interes.

To je “Vijestima” kazala izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević, nakon što je Ustavni odbor Skupštine juče utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, koji od sredine septembra nema kvorum za rad.

Na oglas raspisan krajem prošle godine prijavilo se 27 pravnika: Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Podsjećajući da sudije nisu izabrane već dvije godine zahvaljujući opstrukciji gotovo svih stranaka vlasti i opozicije, Gorjanc Prelević navodi da je u opštem društvenom interesu da se stručni i nepristrasni ljudi izaberu da štite Ustav i da se tokom intervjua i rasprava na Odboru jasno ukaže na to šta kome od kandidata u tom pogledu eventualno nedostaje.

”Ispostavilo se da zapravo postoji veliki broj zainteresovanih za učešće na konkursu za izbor sudija, kojim rukovode političke stranke. Na ovom šestom konkursu prijavilo se i najviše kandidata do sad. Njih 14 se prijavljivalo i ranije, a novih je čak 13. Veći broj kandidata trebalo bi da znači i veću šansu da se među njima napravi dobar izbor”, istakla je.

Gorjanc Prelević kaže da se država nalazi u riziku od obustavljanja pregovora o članstvu u EU zbog nesposobnosti Skupštine, odnosno poslanika da obezbijede redovno funkcionisanje Ustavnog suda, legitiman Sudski savjet i izaberu vrhovnog državnog tužioca.

”Osim toga, ugrožen je i demokratski poredak. Ni u kakav novi izborni proces ne bi se smjelo ulaziti bez Ustavnog suda, koji garantuje legitimitet izbora. Za djelotvorno odlučivanje tog suda neophodno je da se izabere svih četvoro sudija”, poručuje ona.

Veći broj kandidata, veća šansa za dobar izbor: Tea Gorjanc Prelević
Veći broj kandidata, veća šansa za dobar izbor: Tea Gorjanc Prelevićfoto: Luka Zeković

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je juče na sjednici tog tijela da vjeruje da postoji svijest o nužnosti izbora sudija Ustavnog suda.

Sjednici su prisustvovali i poslanici opozicije.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, kazao je na sjednici da je kucnuo čas da se dijalogom vlasti i opozicije izaberu sudije, navodeći da gotovo sva odgovornost leži na 13 članova tog skupštinskog tijela.

Istakao je da se ako barem deset članova ne podrži neke od predloženih kandidata, zna da će i ovaj konkurs propasti.

Popović je rekao da postoje respektabilni kandidati po stručnosti, ali da iz iskustva zna da to ništa ne znači. Kazao je da prvi uslov koji kandidati treba da ispunjavaju je da “vole Crnu Goru”, dodajući da LP neće podržati one koji su bili u nekoj partiji u posljednjih pet godina.

”Ako ih ne izaberemo do kraja ovog mjeseca, nema ništa od evropske države. Znamo da slijedi duga međunarodna izolacija. Ovo je test za sve nas”, poručio je Popović.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Vesna Pavićević, apelovala je da se sudije izaberu u što kraćem roku, kako bi se omogućilo da ta sudska instanca funkcioniše i kako bi se time stvorili uslovi za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Za sudiju Ustavnog suda mogao je da konkuriše ugledni pravnik koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Za izbor u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška (glasovi najmanje 54 poslanika), a u drugom tropetinska (glasovi najmanje 49 poslanika).

Odbor je formirao komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu s javnim pozivom, a u njoj su poslanici DPS-a Luiđ Škrelja i Jovanka Laličić, te poslanik Demokrata Momo Koprivica. Izvještaj Komisije Odbor će razmatrati u ponedjeljak, a nakon toga bi trebalo da krene s konsultativnim saslušanjima prijavljenih, da bi, na kraju, utvrdio predlog četiri kandidata s kojim će ići pred poslanike na plenum.

Ustavni sud je u blokadi od 13. septembra, od kad je sudija Miodrag Iličković otišao u starosnu penziju. U sudu je trenutno troje od ukupno sedam sudija (Desanka Lopičić, Budimir Šćepanović i Milorad Gogić), pa ta institucija nema kvorum za rad s obzirom na to da odlučuje većinom glasova svih članova. Na čekanju je nekoliko hiljada predmeta.

Decembarski oglas za izbor sudija šesti je od avgusta 2020. Četiri nisu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika. Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran.

DPS-u je, kako su “Vijesti” pisale u decembru, navodno nuđeno da glasaju za izbor troje sudija, a da se četvrto mjesto ostavi za kandidata iz redova manjinskih naroda, ali su to odbili.

Izaslanici EU zaprijetili su Crnoj Gori krajem decembra mogućnošću prekida pregovora ako najkasnije do kraja januara ne bude izabrano svih četvoro sudija, naglašavajući da je to rješenje za izlazak iz političke nestabilnosti.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će čim bude utvrđena lista kandidata za sudije, pozvati na konsultacije šefove poslaničkih klubova.

Popa: Što prije izabrati sudije

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, poručila je juče da EU očekuje od svih crnogorskih političkih aktera da podrže i da se konstruktivno uključe u proces izbora sudija, koji, kako je navela, mora biti završen što prije, bez daljih odgađanja.

Izabrati sudije bez odgađanja: Oana Kristina Popa i Simonida Kordić
Izabrati sudije bez odgađanja: Oana Kristina Popa i Simonida Kordićfoto: Delegacija EU

Ona je to saopštila na Tviteru nakon sastanka s predsjednicom Ustavnog odbora Kordić.

Popa je kazala da će EU nastaviti da pažljivo prati proces izbora sudija, dodajući da je na sastanku s Kordićevom naglasila presudnu važnost izbora nedostajućih sudija i hitnog ponovnog uspostavljanja funkcionalnosti Ustavnog suda.

”Bez u potpunosti funkcionalnog Ustavnog suda, Crna Gora neće moći da zaštiti vladavinu prava i temeljna prava svojih građana, kao ni da napreduje na putu ka EU”, naglasila je Popa.

Bonus video: