Laličić: Kovač otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija

Poslanica DPS-a nazvala skandaloznom izjavu ministra pravde povodom slučaja Svetlane Vuanović

7047 pregleda 21 komentar(a)
Laličić, Foto: Boris Pejović
Laličić, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić kazala je da je ministar pravde i član Sudskog savjeta Marko Kovač otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija da treba da se preispita njihova odgovornost.

Kovač je juče kazao da odluka Upravnog suda da poništi odluku Sudskog savjeta iz avgusta 2021. godine, na osnovu koje je penzionisana sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović, ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija.

"Odlazeći ministar je dakle otvoreno zaprijetio nosiocima pravosudnih funkcija. I tako umjesto da se preispita odgovornost članova Sudskog savjeta, zbog nezakonite odluke na štetu vrsnih sutkinja crnogorskih sudova koja će imati dodatne troškove po Budzet Crne Gore, ministar prijeti i poručuje 'Samo neka se neko od sudija usudi da u postupcima pokrenutim po tužbama sudija/tkinja kojima je nezakonito oduzeto pravo na vršenje sudijske funkcije donese sličnu presudu kao u slučaju gospođe Svetlane Vujanović'. Pritom, naveo je da je odluka Upravnog suda skandalozna", saopštila je Laličić.

Odluka suda, kako je kazala, nije skandalozna, već je "upravo onakva kakva jedino može i biti": "Imajući u vidu odredbe člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se samo utvrđuje pravo osiguranika ali ne i obaveza korišćenja istog. Stoga se s pravom u presudi konstatuje da nije postojao nužan uslov, a to je iskazivanje volje tužilje da želi da koristi to svoje pravo kao i da je takvom odlukom grubo diskriminisana".

Laličić dodaje da su se, u protekle dvije godine, otkako je pravni prostor "kontaminiran velikim brojem neustavnih zakona", mogla čuti razna tumačenja Ustava i zakona, koja su često bila "ciljana, bolje reći, zlonamjerna i usmjerena prema određenim nosiocima važnih funkcija, a ponekad i iz neznanja".

"Kada takva tumačenja dolaze od mlađanih kolega kojima je poslanička ili neka druga funkcija prvo radno angažovanje - neznanje može biti opravdanje. No, ne mogu se neznanjem opravdati takva tumačenja kada ona dolaze od ministra pravde", navodi poslanica DPS-a.

Još više je, kako je kazala, skandalozno i nezapamćeno da ministar pravde u tehničkom mandatu uputi ovakvu poruku nosiocima pravosudnih funkcija.

"Ovo je nedozvoljeni, nezapamćeni i otvoreni pritisak na njih. No, napad je najbolja odbrana. Treba sa sebe skrenuti pažnju i pokušati sprati ljagu zbog skandaloznog prisustva na svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međutim, teško da će ovakvim izjavama ministar Kovač uspjeti u tome", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: