Fajon: Ako ovaj pokušaj izbora sudija US ne uspije, velika opasnost da se zaustave pregovori Crne Gore sa EU

"Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je US važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU, a ne da o njoj razgovaramo kao o problemu u EU", poručila je Fajon

48601 pregleda 100 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, saopštila je večeras u Skupštini Crne Gore da ako aktuelni, šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda (US) ne uspije, postoji velika opasnost da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

Ona je na pres-konferenciji u Skupštini nakon sastanka sa šeficom parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to ozbiljna prijetnja, i da će 23. januara u Briselu razgovarati o tome šta su potencijalne mjere koje EU može preduzeti prema Crnoj Gori.

"US i popunjavanje sudija prioritet je svih prioriteta za EU... Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili", istakla je Fajon.

Navodeći da je sa Đurović imala iskren i prijateljski razgovor, ona je kazala da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore, te da su tu da daju podršku procesu proširenja EU.

"Danas smo razgovarali kako bi se što brže postigao efikasan US, koji je važan za demokratiju, vladavinu prava, izbore... Razgovarala sam sa (Žozepom) Boreljom i (Aleksanderom) Šlenbergom... Zadovoljna sam da je parlament pokrenuo proceduru izbora sudija, da su svi rokovi poštovani", saopštila je.

Fajon je rekla da se nada da će prije 23. januara, kad bude davala izvještaj u Briselu, imati još koju pozitivnu vijest iz Crne Gore.

"Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je US važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU, a ne da o njoj razgovaramo kao o problemu u EU", poručila je.

Đurović: Da izaberemo sudije u prvom krugu

Predsjednica Danijela Đurović rekla je na presu da je izbor sudija US prvi izazovi i da je to bila glavna tema razgovora sa Fajon.

"Od našeg posljednjeg sastanka raspisali smo konkurs za sudije. Ovog puta je najveće interesovanje. S moje strane biće najveća podrška Ustavnom odboru kako bi u najkraćem roku završio saslušanja kandidata. Želim da vjerujem da postoji dovoljno odgovornosti među subjektima i da ćemo pitanje izbora sudija najbrže rješavati", naglasila.

Dodala je i da će imati komunikaciju sa šefovima poslaničkih klubova, i da će razgovarati kako da na najbrži način dođu do sjednice na kojoj bi se birale sudije.

Đurović je apelovala na sve političke subjekte, kako bi već u prvom krugu glasanja sudije bila izabrane.

"Vjerujem da će Crna Gora u što skorije vrijeme prevazići prepreke i da ćemo nastaviti evropskim putem", navela je šefica parlamenta.

Na pitanje novinara hoće li biti formirana nova vlada, Đurović je odgovorila da su postojali pregovori oko 44. Vlade.

"Mogu reći da 43. Vlada ispunjava sve svoje obaveze iako je u tehničkom mandatu. Pregovori oko vlade su na parlamentarnoj većini, i sve što bude dogovor ja ću ga podržati i neću biti smetnja nijednom dogovoru. Ipak ponavljam - prvi i osnovni fokus koji treba da imamo svi, i parlamentarna većina i opozicija, evropske integracije Crne Gore i otklanjanje svih prepreka na našem evropskom putu. Prvi i osnovni uslov za to je izbor sudija US", rekla je ona.

Bonus video: