Milo odmarao u hotelu gdje je noć i 20.000 eura

Iz MUP-a otkrili da su službenici policije predsjednika Đukanovića obezbjeđivali u luksuznom hotelu Kempinski u Sent Moricu i da su troškovi smještaja za njih iznosili skoro devet hiljada eura

101535 pregleda 298 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je sa suprugom Lidijom i dva službenika Uprave policije koji ga obezbjeđuju od 30. decembra do 7. januara boravio u luksuznom hotelu Grand Hotel des Bains Kempinski u švajcarskom mondenskom odmaralištu Sent Moric.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su “Vijestima” saopštili da su troškovi po osnovu službenog putovanja njihovih službenika iznosili preko 11 hiljada eura. Troškove obezbjeđenja štićenih ličnosti snosi država.

”Od ukupnog iznosa, iznos od 8.931,42 eura se odnosi na hotelski smještaj, a troškovi za dnevnice su iznosili 2,209,20 eura”, navodi se u odgovorima MUP-a na pitanja “Vijesti”.

Na sajtu hotela se dolazi do podataka da se za iste datume u kojima je boravio Đukanović, ali za kraj ove i početak naredne godine, najjeftiniji smještaj može naći za oko 1.800 eura za noć u sobi od 25 kvadrata, dok apartmani počinju od 2.500 eura za noć do preko 13 hiljada eura za predsjednički apartman. Hotel nudi i “rezidencije” koje počinju od 5.000 eura za noć, a najskuplja opcija košta 20.000 eura. Takođe, nije moguće u tim datumima sobu bukirati na manje od sedam dana.

U imovinskom kartonu Đukanovića vidi se da je prijavljena plata predsjednika oko 2.200 eura mjesečno, dok njegova supruga Lidija prima nešto preko 900 eura.

Đukanović je u Švajcarsku otišao 30. decembra i to nakon radne posjete Istanbulu.

Povezani članci

10. Januar 2023.

Đukanović opet na odmor o trošku građana?

Sa objašnjenjem da ima “diplomatski susret”, iz najvećeg turskog grada je odletio na sjever Italije gdje se iskrcao, a Vladin avion se vratio u Podgoricu.

Iz Vlade Crne Gore je “Vijestima” ranije nezvanično rečeno da Đukanović jeste tražio da avion leti rutom Podgorica-Istanbul-Bergamo-Podgorica i da je u zahtjevu navedeno da je tome razlog diplomatski susret.

Kabinet predsjednika nije obavijestio javnost o tome sa kojim diplomatom ili stranim zvaničnikom se to Đukanović navodno sreo u Bergamu ili bilo gdje u Italiji.

Portal Press je prvi objavio informaciju o neobičnom letu u Bergamo, a tom portalu bliska NVO Lupa je objavila da je Specijalnom državnom tužilaštvu poslala obavještenje “koje se može o smatrati krivičnom prijavom” o “mogućem krivičnom djelu” u vezi sa letom Đukanovića.

SDT se tim povodom nije oglašavalo. Portal A-plus je prvi objavio da je Đukanović bio u Sent Moricu i tada su naveli i da se vratio iznajmljenim privatnim avionom.

Kabinet Đukanovića nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa putem u Bergamo i navodnom diplomatskom susretu, a “Danu” su naknadno saopštili da je let obavljen “po proceduri”.

Vladinim propisom predviđeno je da predsjednici države, parlamenta i vlade, koji su i štićene ličnosti, mogu besplatno koristiti avion za službena putovanja, dok ostali visoki državni zvaničnici i organi, moraju da plate sve troškove korišćenja aviona iz sopstvenih budžeta, ako im se odobri upotreba aviona.

Redovni putevi bez objašnjenja

Još 2018. je Đukanović uoči novogodišnjih praznika vladinim avionom letio u Amsterdam, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Otputovao je 29. decembra u Amsterdam, državni avion se vratio u Podgoricu, da bi do istog grada državni avion letio i vratio se 8. januara 2019. godine. Nikad nije razjašnjeno da li je Đukanović “prošetao” do Amsterdama na par sati u razmaku od desetak dana, ili je ostao u Amsterdamu ili odatle otputovao dalje pa se državnim avionom vratio u Podgoricu nakon završetka odmora.

Đukanović je i 2019. letio vladinim avionom za Pariz, na tajni “diplomatski susret” pa produžio u Sjedinjene Američke Države i tada ga je po povratku sa odmora vladin avion i vratio u Podgoricu iz glavnog grada Francuske.

Predsjednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih djela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića ovom prilikom.

Osim letova tokom praznika, predsjednik je tokom 2019. i 2020. imao čitav niz putovanja koja javnosti nikada nisu objašnjena.

Đukanović nije imao javnih aktivnosti tokom devet dana u aprilu 2019. godine. On je 6. aprila u 8 h otputovao “lir džetom 45” u Atinu, avion se zadržao koliko treba da se putnici iskrcaju i vratio se u Podgoricu. Avion je koristio i 14. aprila na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica, od 11 h do 16 h.

Iz Đukanovićevog kabineta nije ranije “Vijestima” odgovoreno šta je radio u Atini i u Istanbulu na ove datume, te da li je odatle putovao na neku drugu destinaciju i nazad, i ako jeste koju i kojim povodom. U medijima, na sajtu i na nalozima predsjednika na društvenim mrežama nije objavljeno da se bilo gdje pojavljivao u javnosti.

Predsjednik je putovao u Atinu državnim avionom i 24. oktobra 2020. godine, kada se “lir džet 45” na aerodromu zadržao oko pola sata i vratio se u Podgoricu. Nije jasno da li se Đukanović odmah vratio u Podgoricu, ili je ostao u Atini, ili nastavio putovanje na neku drugu destinaciju.

Đukanović je u Parizu izgleda tajno boravio i dva dana u oktobru 2020. godine, ili je odatle putovao negdje drugo pa se iz Pariza vratio u Podgoricu državnim avionom. Korišćenje aviona mu je odobreno od 7 h 21. oktobra do 21.30 h 22. oktobra, a nema njegovih objavljenih službenih aktivnosti bilo gdje.

Na sličan način je Đukanović letio i u Ljubljanu u maju 2020, zatim u Istanbul u januaru 2019. i julu 2020, te Atinu i Dižon u novembru i decembru 2020. godine.

Ni za jedan od letova državnim avionom kabinet predsjednika nije odgovorio kojim povodom je Đukanović putovao na te destinacije i datume, te da li je na tim destinacijama boravio službeno ili privatno. Nije odgovoreno ni ko je sve putovao sa njim u državnom avionu na te destinacije i datume, kao ni da li je nadoknadio troškove za avion i posadu ako je na te destinacije putovao privatno, i ako jeste, koliko su oni iznosili za svaki pojedinačni let.

Osim 19 tajnih letova na razne evropske destinacije u periodu od januara 2019. godine do decembra 2020. godine, “Vijesti” su na osnovu podataka iz dokumentacije GSV i mreže ADS-B Exchange, ranije utvrdile i da je Đukanović bez javnog objašnjenja putovao osam puta u Švajcarsku - sedam puta u Ženevu i jednom u Cirih.

Bonus video: