Još jedna nada do EU prekida

Počinju saslušanja kandidata za Ustavni sud, DPS navodno spreman za njegovu deblokadu

31663 pregleda 17 komentar(a)
Ispravne prijave 26 kandidata: sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina
Ispravne prijave 26 kandidata: sa sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupstina

Saslušanja kandidata za izbor četvoro sudije Ustavnog suda pred skupštinskim odborom počeće danas, a prema nezvaničnim informacijama navodno bi Demokratska partija socijalista (DPS) bila spremna da glasa na plenumu za bar jednog kandidata.

Takve najave postojale su i prethodni put, ali se poslanici te najjače opozcione stranke nijesu ni pojavili u skupštinskoj sali.

Ovaj put je Crnoj Gori zaprijećeno prekidom pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom ako do 23. januara ne bude “dobrih vijesti” o deblokiranju Ustavnog suda, pa se očekuje da će procedura izbora sudija biti završena krajem januara. Za to, međutim, do juče nije bilo potvrde ni sa jedne političke adrese.

DPS, ali i dio stranaka vladajuće većine, pod diplomatskim su pritiskom međunarodnih partnera i Evropske unije, čiji su predstavnici više puta upozorili da bi mogli prekinuti pristupne pregovore sa Crnom Gorom ako se ne odblokira Ustavni sud.

Komisija skupštinskog Ustavnog odbora utvrdila je juče da su ispravne prijave 26 kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, dok je nepotpuna jedino prijava Blagote Mitrića.

”Komisija je tu prijavu odbacila. Ostali kandidati podnijeli su blagovremene i potpune prijave”, rekla je predsjednica Odbora Simonida Kordić.

Kandidati su Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Fadil R. Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović i Amer Šukurica.

Većina od njih se prijavljivala i na prethodne oglase, kao na primjer, Armenko, Jonica, Guči, Perović, Đuranović, Jasavić, Maslenjak, Novaković...

Oglas koji se završio 10. januara, šesti je od avgusta 2020. godine. Četiri nijesu rezultirala utvrđivanjem liste kandidata na Odboru, dok je nakon petog, posljednjeg, skupštinska većina plenumu predložila četiri pravnika - Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić. Međutim, niko od njih ni nakon dva kruga glasanja, u oktobru i decembru, i parlamentarnog dijaloga partija između toga, nije izabran. Vukčević se jedini od njih četvoro nije prijavio na novi oglas. On je sredinom decembra izabran za državnog skretara u Ministarstvu finansija.

Za izbor sudija US potrebno je 53, odnosno 49 glasova poslanika, pa je on nemoguć bez dogovora vlasti i opozicije.

Iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na konkurs se javila sadašnja zamjenica Snežana Armenko i njena bivša koleginica Zdenka Perović.

Armenko je ušla u uži izbor na prethodnom oglasu i uprkos tome što je bila savjetnica u kancelariji zastupnika države pred Evropskom sudu za ljudska prava, nije dobila podršku jer opoziciji smeta njena rođačka veza sa poslanikom Demokratskog fronta (DF) Predragom Bulatovićem. Armenko je bila sudija Osnovnog suda u Podgorici i podržao je Sudski savjet tokom vlasti DPS-a.

Iz kotorskog Osnovnog suda prijavilo se dvoje kandidata i to sutkinja Narcisa Maja Bošković i v. d. predsjednica Momirka Tešić.

Jedan od kandidata koji je došao do plenuma: Snežana Armenko
Jedan od kandidata koji je došao do plenuma: Snežana Armenkofoto: Ombudsman

Dragana Đuranović je bila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a na prethodnom saslušanju pred odborom šokirala je dio javnosti izjavom da je članica DPS-a i da zakon ne zabranjuje da sudija US bude član političke partije. Ona je dobila podršku svoje stranke na sjednici Odbora.

I Sanja Maslenjak je priznala pred Odborom da je članica DPS-a. Ona je savjetnica u Ministarstvu javne uprave.

Ipak, ta partija, prema više izvora, spremna je da podrži sadašnju sutkinju Upravnog suda Jelenu Ružičić. Iz tog suda na oglas prijavili su se i sudije Faruk Kadrović i Medina Mušović.

Na oglas se i ovaj put javilo više advokata i to Sulejman Guči iz Ulcinja, Amer Šukurica iz Bijelog Polja (koji je i predsjednik Upravnog odbora Zavoda za geološka istraživanja). Zatim Azra Jasavić iz Podgorice - koja je i nekadašnja poslanica Pozitivne Crne Gore i potpredsjednica Vlade tokom mandata DPS-a.

Snežana Jonica je bivša poslanica SNP-a, donedavno je bila direktorica administrativnog sektora u Luci Kotor.

Prvi put se za Ustavni sud javila Danica Kovačević, bivša generalna inspektorka Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Ona je na tu funkciju imenovana u septembru 2021, dok je na čelu ANB-a bio Dejan Vukšić, a podnijela je ostavku u julu 2022.

Jovan Kojičić je profesor na Fakultetu za državne i evropske studije, bio je savjetnik dvojice premijera Igora Lukšića i Mila Đukanovića.

Na Ustavnom odboru dobila podršku DPS-a: Dragana Đuranović
Na Ustavnom odboru dobila podršku DPS-a: Dragana Đuranovićfoto: Skupština Crne Gore

Iz US prijavilo se dvoje - Jadranka Novaković koja je šefica Odjeljenja za ustavne žalbe i savjetnik Ivan Radojičić.

I dvoje tužilaca je zainteresovano za napredovanje na pravnoj ljestvici. I to Faruk Resulbegović, koji je osnovni državni tužilac u Ulcinju i Maja Šćepanović, rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

Svoje prijave dostavili su i Savo Rašović, v. d. sekretara Ministarstva sporta i mladih, Edmond Ujkaj pravnik u notarskoj kancelariji i predsjednik Opštinske izborne komisije Tuzi.

Prijavu je dostavila i Azra Cama, šefica Odsjeka za drugostepeni upravni postupak u Direktoratu za bezbjednosno nadzorne poslove MUP-a, Darko Mugoša - direktor službe za pravne poslove šteta i regresa u Lovćen osiguranju, Alija Beganović je predsjednik suda za prekršaje Bijelo Polje.

Takođe i Nikola Golubović, član Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Marijan Aković, sekretar Doma zdravlje u Beranama.

Premijer ne vjeruje u prekid pregovora, Šehovića brinu opominjujuće poruke

Premijer Dritan Abazović juče je apelovao da se izaberu sudije Ustavnog suda. Komentarišući izjavu ministarke vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon, koja je tokom vikenda boravila u Podgorici, da postoji velika prijetnja prekida EU pregovora ako ne uspije šesti pokušaj kompletiranja Ustavnog suda, on je kazao da je jedno reći da postoji rizik, a drugo da će se to desiti.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je juče kako vjeruje da je nakon upozoravajućih poruka o mogućnosti blokade puta Crne Gore ka EU, parlamentarnoj većini jasno da je postizanje dogovora o sudijama Ustavnog suda, ali i o datumu vanrednih izbora, potreban uslov za rješavanje krize u koju je “neodgovorna vlast Crnu Goru dovela”.

Bonus video: