DPS Nerceg Novi: Nismo mi doveli Institut Igalo u stanje u kom se nalazi, već aktuelna vlast

"Sada se pokazuje koliko je neznanje, nemoć i nesposobnost aktuelne vlasti na državnom nivou u pronalaženju rješenja da se pomognem ovom gigantu. DPS iz pozicije u kojoj se trenutno nalazi ne može ništa da uradi", navode oni

8512 pregleda 27 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da su čuvali i sačuvali Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu kao zdravstveno-rehabilitacionu ustanovu i njegovu imovinu, ali i da su pravili greške.

Navode i da su toliko su često napadali njihovu partiju za stanje u Institutu kada su na državnom nivou vršili vlast i kada su njihovi kadrovi rukovidili Institutom, te da su se oni za sve to vrijeme, trudili da sačuvaju Institut, unaprijede ga koliko su mogli i "uredno izmirivali obaveze prema državi, opštini i zaposlenima".

"Ni jedan centimetar Instituta nije otuđen a nije prošao ni jedan predlog za privatizaciju, jer nije bio kvalitetan i nije garantovao prosperitet i esencijalne vrijednosti Instituta kao nosioca zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i Herceg Novom", piše u njihovom saopštenju.

Danas, prema njihovim riječima, Institut se nalazi u apsolutno negativnom, nejasnom i bezperspektivnom stanju.

"Dug je, kažu, došao do 30.000.000 eura, račun je blokiran, radnici ne primaju plate, obaveze se ne izmiruju. Sve se češće spominje stečaj i čini nam se bilo kakva privatizacija. Za sve to vrijeme nema reakcije sindikata Instituta, zaposlenih, a partije i stranke koje vrše vlast u Herceg Novom i Crnoj Gori i upravljaju Institutom, se ne oglašavaju", saopštili su iz DPS-a Herceg Novi.

Obećanja koja dobija menadžment Instituta od Vlade i državnih organa o spasonosnoj finansijskoj pomoći, poručuju oni da se ispostavljaju "da su lažna".

"Odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, a propadanje Instituta se nastavlja. Gdje su sada dušebrižnici koji su na sav glas napadali DPS, podmetali nam priče o namještenoj privatizaciji, zloupotrebama...?", upitali su oni.

Institut Igalo je za Herceg Novi privredni gigant, smatraju oni, a za Crnu Goru je nosilac zdravstvenog turizma i jedina ustanova koja građanima Crne Gore može da pruža specijalističke vrste pomoći.

"Sada se pokazuje koliko je neznanje, nemoć i nesposobnost aktuelne vlasti na državnom nivou u pronalaženju rješenja da se pomognem ovom gigantu. DPS iz pozicije u kojoj se trenutno nalazi ne može ništa da uradi", navode oni.

Dodaju i da se neka rješenja kao mogućnost nalaze u arhivi Instituta, ali da pošto je to nasleđe DPS-a "niko neće da pogleda".

"I da ne bi bespotrebno neko reagovao na ovaj tekst da budemo jasni DPS nije doveo Institut u stanje u kojem se nalazi. Dovela ga je aktuelna vlast", smatraju oni. Neka sada pokažu sva ona silna znanja i sposobnosti o kojima su govorili građanima, kada su u izbornoj trci napadali DPS, a građani im povjerovali. Vrijeme je majstorsko rešeto. Kad tad istina ispliva na površinu", saopštili su oni.

Naglašavaju da je Institut Igalo "svima nama izuzetno važan".

"Okupimo se oko tog cilja i zajednički tražimo rješenje, naći ćemo ga. Samo treba ostaviti po strani sujetu i ponuditi saradnju svima koji mogu i žele pomoći. DPS je uvjek spreman na saradnju. Da li su i nosioci vlasti?", upitali su oni.

Bonus video: