Zaracin: Stranke da pokažu političku zrelost i uspostave dogovor za sudije US najkasnije do početka februara

"Političke stranke u Crnoj Gori sada trebaju da radi dobrobiti budućnosti Crne Gore stave po strani dnevnopolitičke interese i lične ambicije i da prevaziđu ovu krizu", saopštio je Zaracin

7147 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Specijalni izaslanik Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Zaracina pozvao je stranke zastupljene u Skupštini da demonstriraju političku zrelost i konstruktivno pristupe uspostavljanju dogovora oko sudija Ustavnog suda najkasnije do početka februara 2023. godine.

Zaracin danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a u saopštenju je naveo da to ima za cilj da "zajedno pogledamo u budućnost".

Zato želi, kako je kazao, da stupi u intenzivan dijalog neposredno sa poslanicima, političkim strankama i donosiocima odluka, a takođe i sa stručnjacima iz civilnog društva.

Zaracin naglašava da u ovim geopolitički i ekonomski zahtjevnim vremenima, Njemačka, kao članica Evropske unije, ostaje posvećena opredjeljenju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji i snažno podržava evroatlatsku orijentaciju Crne Gore.

"Međutim, istovremeno, ostajem vrlo zabrinut zbog prolongiranja političke i ustavne krize i poteškoća koje imaju politički akteri u njenom prevazilaženju. Mogu samo opet da ponovim da je funkcionalan Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori", naglasio je on.

Poručuje i da je na Skupštini Crne Gore da izborom sudija za mjesta za koja je raspisan konkurs što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo efikasno pravosuđe.

"Bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Političke stranke u Crnoj Gori sada trebaju da radi dobrobiti budućnosti Crne Gore stave po strani dnevnopolitičke interese i lične ambicije i da prevaziđu ovu krizu", saopštio je Zaracin.

Uspjeh ili neuspjeh razvoja Crne Gore i njene demokratije zavisi od njihovog postupanja, dodaje on.

"Velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji. Trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja", piše u saopštenju.

Bonus video: