Mustafić: Insistiranje na kompetentnom sudiji iz redova bošnjačkog naroda utemeljeno i opravdano

"Razumljiv je interes laičke i stručne javnosti, političkih subjekata i nevladinog sektora i međunarodnih predstavnika za ovu tematiku, jer je izbor sudija Ustavnog suda jedan od ključnih preduvjeta za regularnost izbornog procesa, kao i daljih evropskih integracija Crne Gore

10162 pregleda 28 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Bošnjačka stranka
Suljo Mustafić, Foto: Bošnjačka stranka

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić ponovio je da ta partija poziva i podsjeća Ustavni odbor da prilikom utvrđivanja liste kandidata za sudije Ustavnog suda, vode računa o ustavnoj i zakonskoj obavezi, da se vodi računa o tome da i među sudijama treba da bude ispoštovana nacionalna zastupljenost manje brojnih naroda.

"Naše insistiranje na kompetentnom sudiji iz redova bošnjačkog naroda potpuno je utemeljeno i opravdano, rekao je Mustafić.

On je, kako je saopšteno iz Bošnjačke stranke, istakao da saslušanje kandidata sudija za Ustavni sud treba da ima ozbiljnost i nivo u kojem treba da bude izražen kvalitet kandidata, njihove reference i vizija rada ove prestižne instance, bitnih za njen budući rad.

"Razumljiv je interes laičke i stručne javnosti, političkih subjekata i nevladinog sektora i međunarodnih predstavnika za ovu tematiku, jer je izbor sudija Ustavnog suda jedan od ključnih preduslova za regularnost izbornog procesa, kao i daljih evropskih integracija Crne Gore. Svakako treba uvažavati interes javnosti, ali u isto vrijeme treba pripodobiti retoriku ozbiljnom parlamentarnom saslušanju”, kazao je Mustafić.

On, kako se dodaje, poručuje da ne razumije one koji smatraju da je nebitno nacionalno opredjeljenje kandidata.

"Jer valjda nas naš Ustav, i, posebno zakon o Ustavnom sudu sve obavezuje, u kojem jasno piše da se vodi računa o tome da i među sudijama treba biti ispoštovana nacionalna zastupljenost manje brojnih naroda. Jasno je da je decenijama to u našem društvu bila marginalna tema i da se pod frazom o građanskom društvu dešavala potpuna marginalizacija manjinskih naroda na mjestima odlučivanja i u institucijama vlasti. Zaslugom Bošnjačke stranke ova tema je dobila značaj u javnosti i kroz zakonodavstvo i njegovu primjenu, zajedno sa drugim partnerima u vlasti, uspjeli smo donekle unaprijediti zastupljenost Bošnjaka i drugih manjinskih zajednica. Naravno, znamo da je to još daleko od nivoa koji odslikava realnost multietničke Crne Gore, i zato je naše insistiranje na referentnom i kompetentnom sudiji iz redova bošnjačkog naroda potpuno utemeljeno i opravdano", zaključio je Mustafić.

Bonus video: