Lista predsjedničkih kandidata do 3. marta, neophodan 8.101 potpis podrške

Predsjednički izbori zakazani za 19. mart, prijave do 26. februara do 24 sata

10023 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija donijela je danas Kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji. Njime je, pored ostalog, predviđeno da se predlog kandidata za predsjednika Crne Gore podnosi DIK-u najkasnije do 26. februara do 24 sata. DIK će listu kandidata za predsjednika objaviti najkasnije do 3. marta.

DIK je, kako je saopšteno, donio i Odluku kojom je propisano da je potreban broj potpisa podrške birača za podršku kandidatu za predsjednika 8.101.

Obrazac za dostavljanje potpisa podrške kandidatima izmijenjen je u odnosu na obrazac koji je važio za predsjedničke izbore 2018. godine. Obrazac je istaknut na veb stranici DIK-a, odakle može biti i preuzet.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurovića raspisala je ranije predsjedničke izbore za 19. mart.

Otvorili sjednice za medije, uskoro i prenosi na internetu

Državna izborna komisija izmijenila je Poslovnik o radu i otvorila sjednice za medije. Predviđeno je da će sjednicama moći prisustvovati akreditovani predstavnici medija.

“Prvi put u ovom izbornom procesu predstavnici medija moći će da prate sjednice DIK-a. Povećanje transparentnosti rada DIK-a jedna je od prioritetnih preporuka svih ODIHR-ovih izvještaja. Raduje me činjenica da će prvi put u više od 30 godina parlamentarizma u Crnoj Gori sjednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost. Zahvaljujući donaciiji OEBS-a, DIK će uskoro početi i direktan prenos sjednica na svom YouTube, kanalu što će dodatno unaprijediti transparentnost izbornog procesa. Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima”, saopštio je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Bonus video: