Do 26. februara kandidature za predsjednika

DIK saopštio da je donio kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji i otvorio sjednice za javnost

7999 pregleda 5 komentar(a)
Za podršku kandidatima potreban najmanje 8.101 potpis: sjedište DIK-a, Foto: Boris Pejović
Za podršku kandidatima potreban najmanje 8.101 potpis: sjedište DIK-a, Foto: Boris Pejović

Kandidature za predsjednika države partije i grupe građana mogu podnositi do 26. februara, a ko je ispunio uslove da uđe u izbornu trku, Državna izborna komisija (DIK) objaviće do 3. marta.

Predsjednički izbori raspisani su za 19. mart.

DIK je juče saopštio da je donio kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji. Njime je, pored ostalog, kako su naveli, predviđeno da se predlog kandidata za predsjednika podnosi najkasnije do 26. februara do 24 sata. DIK će listu kandidata za predsjednika objaviti najkasnije do 3. marta.

U vezi sa istim izborima donijeta ja i Odluka kojom je propisano da je za podršku predsjedničkim kandidatima potreban najmanje 8.101 potpis građana. Zakonom o izboru predsjednika je propisano da građanin može podržati samo jednog kandidata.

Obrazac za dostavljanje potpisa podrške kandidatima izmijenjen je u odnosu na onaj, kako je objasnio DIK, koji je važio za predsjedničke izbore 2018. godine. On je objavljen na veb stranici DIK-a.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da su neformalni razgovori u partijama u vezi sa predsjedničkom trkom otpočeli, ali da još nema dogovora oko mogućih kandidata - iako se neki pominju kao mogući.

Državna izborna komisija juče je, kako je saopšteno, izmijenila Poslovnik o radu i otvorila sjednice za medije. Predviđeno je da će sjednicama moći prisustvovati akreditovani predstavnici medija.

”Prvi put u ovom izbornom procesu predstavnici medija moći će da prate sjednice DIK-a. Povećanje transparentnosti rada DIK-a jedna je od prioritetnih preporuka svih ODIHR-ovih izvještaja. Raduje me činjenica da će prvi put u više od 30 godina parlamentarizma u Crnoj Gori sjednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost. Zahvaljujući donaciiji OEBS-a, DIK će uskoro početi i direktan prenos sjednica na svom Jutjub kanalu, što će dodatno unaprijediti transparentnost izbornog procesa. Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima”, saopštio je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

Bonus video: