Lazarević: NATO i EU da djeluju konkretnije na Zapadnom Balkanu

Sastanak je bio posvećen NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na pripreme za predstojeći Samit u Viljnusu, koji će biti održan u julu

1685 pregleda 2 komentar(a)
Foto: gov.me/mod
Foto: gov.me/mod

NATO i Evropska unija (EU) treba da djeluju konkretnije na Zapadnom Balkanu, kako bi bio sačuvan mir i osigurana bezbjednost, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Zoran Lazarević.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da Lazarević učestvovao na sastanku Vojnog komiteta NATO-a, na nivou načelnika generalštabova koji je održan u sjedištu Alijanse u Briselu.

Sastanak je bio posvećen NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na pripreme za predstojeći Samit u Viljnusu, koji će biti održan u julu.

Navodi se da je Lazarević na sastanku istakao kontinuirani doprinos Crne Gore unapređenju sposobnosti Alijanse i punu posvećenost procesu odvraćanja od agresije na članice Alijanse.

Lazarević, kako se navodi, upoznao učesnike sastanka sa namjerom Crne Gore da krajem januara 2023. godine uputi prvi kontingent snaga u Bugarsku, u sastav Grupe za odvraćanje i odbranu Alijanse.

Zoran Lazarević
foto: gov.me/mod

"Istakao je da Crna Gora u potpunosti podržava i daje doprinos funkcionisanju misije KFOR na Kosovu, te ukazao na potrebu konkretnijeg djelovanja NATO i EU u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se sačuvao mir i osigurala bezbjednost", kaže se u saopštenju MO.

Ističe se da je zamjenik Generalnog sekretara Alijanse, Mirčea Džoana govorio o brojnim zadacima i obavezama koje su pred Alijansom, sa posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini i drugim kriznim žarištima u svijetu.

"U tom pogledu, akcenat je stavio na značaj odluka koje se očekuju od šefova država u julu mjesecu, tokom Samita NATO-a u Viljnusu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: