Gvozdenović: DIK da omogući provjeru potpisa podrške za predsjedničke kandidate

"CDT pozdravlja odluku DIK-a da otvori sjednice za medije i omogući njihov direktan prenos"

8431 pregleda 2 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: CDT
Gvozdenović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da u nedavno započetom izbornom postupku pripremi sve potrebne zakonske, logističke i tehničke preduslove da bi se kvalitetno uradila kontrola potpisa podrške za predsjedničke kandidate.

To se navodi u saopštenju ove NVO, koje je potpisala Milena Gvozdenović, zamjenica programskog direktora CDT-a.

"Podsjećamo da su uoči predsjedničkih izbora 2018. godine potvrđene sumnje javnosti da predsjednički kandidati i/ili partije zloupotrebljavaju lične podatke građanki i građana i falsifikuju njihove potpise podrške. Ove zloupotrebe je CDT-u i državnim organima prijavilo nekoliko hiljada građana nakon što su uočili zloupotrebu njihovih podataka i potpisa. Upravo zbog ovih, više nego očiglednih malverzacija i stalnih sumnji u autentičnost potpisa, neophodno je da DIK radi na modelu provjere regularnosti ovog postupka", istakla je Gvozdenović.

Kako kaže ovo je vrlo važno pitanje za povjerenje građana i u izbore i u kompletan pravni poredak.

"Zato apelujemo na sve učesnike izbora i na sve državne organe da se odgovorno odnesu prema pitanju podnošenja kandidatura za predsjedničke izbore. Posebno pozivamo tužilaštvo da bude pripravno i odradi svoj dio posla ukoliko se ova praksa zloupotrebe podataka i falsifikovanja potpisa nastavi. S obzirom na to da partije nijesu bile voljne da sprovedu izbornu reformu i suprotstave se ovoj pojavi, državni organi moraju da pruže krivičnopravnu zaštitu građanima i ne smiju da dozvole da ovakve vrste zloupotreba prođu bez sankcija", smatra Gvozdenović.

Ona je ispred CDT-a pozdravlja odluku DIK-a da otvori sjednice za medije i omogući njihov direktan prenos.

"Ovakav zaokret u radu DIK je od velikog značaja za unapređenje transparentnosti izbornog procesa i poštovanje međunarodnih izbornih standarda. Takođe, ohrabruje što se ovim i drugim potezima DIK ispunjava memorandum o saradnji koji smo potpisali 2022 sa ciljem unapređenja otvorenosti komisije, te da u uslovima ozbiljne krize institucija još uvijek imamo, makar i rijetke, primjere postojanja volje za razvoj institucija i demokratije", zaključila je Gvozdenović.

Bonus video: